Кампания NowWeMOVE

Кампания NowWeMOVE  е най-голямата обществена кампания за физическа активност и спорт в Европа, която цели да промотира Укрепваща здравето физическа активност. Идеята на кампанията е всеки човек да открие своето движение от десетките разнообразни спортни занимания, а физическата активност да стане част от културата му на живот, като по този начин подобри здравословното си състояние и качеството си на живот.

Предстоящите инициативи на кампанията са:

-Европейска седмица на физическата активност и спорт-29.05.-04.06.2017г.;

-Европейски фитнес ден;

-Европейски ден на спорта в училище-29.09.2017;

Европейския ден на спорта в училище дава на децата страхотната възможност да се включат в различни физически активности, изпълнени с позитивни емоции. Включването на подходящи активности според възраст и умения увеличава вероятността в бъдеще децата да водят здравословен начин на живот. За да бъде успешен този ден е необходимо в неговото организиране и осъщесвяване да се включват както училището и учителите, така и самите ученици.

Училището трябва постоянно да разпространява посланието за нуждата от физическа активност и здравно развитие не само чрез преподавателя по физическо, но и с помощта на учителите по останалите предмети и, разбира се, самият директор. Колкото по-дейно участие взима училището на организационно ниво, толкова е по-голям шанса за постигането на успешно събитие и добра атмосфера.

10 начина да насърчим децата да са активни

Дали игра с приятели или семейството или участие в спортни или други физически дейности, всяко движение е добро за детето.

Участието в някакъв спорт учи детето на лидерство и социализация, развива умението да печелиш и губиш, както и на правила, които трябва да се спазват. Спортът помага за изграждане на самочувствието и увереността, мотивира децата да постигат успехи в училище и им помага да придобият социални умения.

Какви са физически ползи от спорта при децата?

 • Добра физическа подготовка – децата, които спортуват развиват добра обща физическа подготовка и си създават здравословни навици за цял живот.
  Премахва на стреса – спортът изчиства съзнанието на децата от учебни и социални затруднения
  Усъвършенстване – спортът дава възможност на децата да развият своите таланти. Учи ги на мотивация да дават максимума от себе си, за да постигат по-високи резултати.
  Здравословни навици – спортът увеличава осведомеността за функциите на тялото и как то реагира на различните обстоятелства и ситуации

Как да насърчим децата да бъдат активни:

1.Научете ги да бъдат активни от малки – активни децата са по-склонни да станат активни възрастни. Колкото по-рано, толкова по-добре

 1. Създайте разнообразие – насърчавайте децата да опитат разнообразие от спортове и дейности. Така ще създадат набор от умения и ще открият движението точно за тях.
 2. Забавлявайте се –  звучи просто, но основното правило е, че спортът трябва да бъде приятен.
 3. Бъдете пример – децата копират своите родители – направете спорта част от вашето ежедневие.
 4. Подарете спорт – мотивирайте децата да бъдат активни, като им подарявате спортни уреди, предмети или неща за спорт вместо обикновени играчки (топка, въже, обръч, колело, ролери, плувки)
 5. Опитайте нещо ново заедно – опитайте нови дейности семейно, като ски, колоездене, катерене, езда.
 6. Бъдете подготвени – носете винаги в колата си различни спортни забавление, които да са ви под ръка – федербал, топка за футбол, баскетбол, волейбол и други
 7. Открийте баланса– помогнете на децата да намерят своя собствен баланс между приятели, физически дейности, игра и учене
 8. Дайте почивен ден на колата – въведете в графика си ден за предвижване из града без кола.Веднъж в седмицата отидете на училище и работа с колело или пеша.
 9. Постоянство –създайте си график с 30-60-минутна активност три пъти седмично

Какво те спира?

Хората измислят множество оправдания за това, че не включват физическата активност в своето ежедневие.

„Нямам достатъчно време“ или „Работя много“

 • Намерете някакви дейности които можете да правите във вашето забързано ежедневие. Слезте от автобуса на някоя предна спирка, използвайте стълбите вместо асансьора или се разхождайте докато говорите по телефона.
 • Обикновено човек прекарва по 15.2 часа седмично гледайки телевизия или използвайки компютъра в свободното си време. Вместо това заменете взирането в монитора с някоя приятна за вас физическа активност.
 • Бъдете активни със семейството и приятелите си. Практикувайте заедно спорт, ходете на походи в планината или просто се разхождайте в близкия парк.

 „Чувствам се изморен след работа.“

 •  Факт е, че колкото повече се движите, толкова повече енергия имате за да вършите останалите си задължения.
 •  Друг плюс, който носи физическата активност е, че ще спите по-добре.
 •  За да повишите прилива на енергия комбинирайте физическата активност със здравословно хранене.

 „Работата ми е достатъчно активна.“

 • Намерете други начини, за да сте по-активни. Ако работите в някоя висока сграда, предпочетете стълбите пред асансьора. Също така по време на почивките излезте навън за кратка разходка.
 • Запомнете, физическата активност носи много ползи. Освен, че няма да се чувствате изморени след тежък работен ден, тя ви дава възможност да прекарате пълноценно време с хората около вас.

 „Приоритетите ми са различни.“

 • Бъдете физически активни по 30 минути дневно, за да усетите подобряване на жизнените функции и външния ви вид.
 • Можете да разделите тези 30 минути на серии през деня, но не трябва да са по-кратки от 10 минути.
 • Планирайте ежедневните си задачи и намерете време да бъдете активни и да спортувате.
 • Физическата активност се изразява също и в почистване на дома, градинарство, разхождане на домашния любимец и др.

 „Имам деца.“

 •  Да бъдете физически активни заедно е един чудесен начин да прекарате качествено време със семейството си. Бъдете пример за подражание и подкрепяйте децата си в подобни начинания.
 • Бъдете активни с вашите деца. Играйте баскетбол в близкото училище, ритайте топка в парка или карайте колело на безопасно за тях място.
 • Намерете занимания, които ще са еднакво приятни за вас и вашето дете. Например, ходете заедно на уроци по плуване, пробвайте някой клас по йога за деца и родители или се запишете в някой клуб по катерене.

 „Прекалено съм стар.“

 • Без значение от вашата възраст, намерете 30 минути през деня, за да подобрите вашето физическо и психическо състояние.
 • Ако сте трудно подвижни започнете с кратки разходки на вашата улица. Ако правите това достатъчно често, ще се почувствате много по-добре за кратко време.

„Имам физически проблем.“

 • Движението може да подобри вашето физическо, психическо и социално състояние, без значение от вашия проблем.
 • С добро планиране и помощта на някой ваш близък или приятел със сигурност ще намерите приятна за вас дейност, която ще е подходяща за възможностите ви.

 Заради масовото обездвижване на населението днес всеки 3-ти страда от затлъстяване, остеопороза или депресия.

Както вече споменахме, затлъстяването е един от най-неприятните ефекти на обездвижването и е добре да се предприеме нещо, за да изхабим излишните калории.

Защо вместо да хващате автобуса за работа и после обратно към вкъщи, не отидете пеша? Един много добър начин, за да започнете деня си с тонус, енергизирани и готови за работа. Също и добър начин да изгорите малко калории преди обилната вечеря, която ви очаква вкъщи.

Освен това, ходейки всеки ден, вие ще изградите много по-добро здраве и ще предпазите сърцето си от цял куп болести, които само дебнат то да отслабне и да го нападнат.

Ходенето, освен това, повишава костната плътност или с други думи казано – заздравява костите.

С по-здрави кости вие ще сте много по-добре подготвени физически, ще можете да работите по-дълго време, да тренирате по-качествено и да не се. Движението ни прави по-дълголетни и драстично увеличава качеството на нашия живот, точно заради това, че ни предпазва от толкова много болести.

Повечето хора се оправдават с това, че нямат време, но истината е, че ако имате време за телевизия, имате време и за тренировка.

При практикуването на спорт:

 1. Забързва се метаболизмът.

  2. Поддържа се здравословно телесно тегло.

  3. Чрез потта, отделяна при физическото усилие, се изхвърлят токсините от тялото.

  4. В крайниците и по цялото тяло нахлува свежа кръв, която обновява кръвните депа.

  5. При спорт организмът произвежда ендорфини – химически вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи и с приповдигнато настроение. Редовното спортуване ни осигурява добро настроение всеки ден.

  6. Подпомага се здравият сън.

  7. Подобрява се работата и издръжливостта на сърцето.

  8. Доказано е, че практикуването на спорт намалява значително риска от развиване на диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

  9. Някои упражнения, като скачане и бягане, заздравяват костите и намаляват риска от остеопороза.

  10. Някои видове спорт развиват и подобряват равновесието.

А ето и някои предимства, които спортът дава на малчуганите, особено ако се захванат с него от ранна възраст:

– Колективният спорт възпитава способност за работа в екип.

– Развиват се упоритост и постоянство.

– Създават се приятелства и нови контакти.

– Трайно се забързва метаболизмът на младия организъм.

– Развиват се различните мускулни групи.

– Доказано е, че децата (за момичетата това е особено важно), занимаващи се със спорт, по-късно в живота си нямат проблеми с теглото си и имат стройна фигура.

– Децата, практикуващи спорт, по-рядко се сблъскват с алкохол и наркотици в тийнейджърска възраст.

– Намалява се чувството за напрежение и стрес.

– Създава се чувство за удовлетвореност.

– Предотвратява се рискът от наднормено тегло в по-късна възраст.

Ето и най-приятните пролетни спортове, които можете да практикувате навън сред природата:

– Бягане

– Бързо ходене

– Редовни дълги разходки

– Тенис

– Колоездене

– Каране на ролери

– Йога или други упражнения на тревата или пясъка

– Федербал

– Тенис на маса

– Баскетбол

– Волейбол