Камерен оркестър „Дианополис“ с покана

Лято е. В последния за сезона концерт сме решили да ви заведем на музикално пътешествие. Ще се отправим към малката, но живописна и красива Република Словакия. Тази централноевропейска, предимно планинска страна, в която се издигат Западните Карпати, пленява с алпийските си върхове, ледниковите езера и минералните извори. В южната част на страната е разположена плодородната Подунавска низина, а в близост до столицата Братислава се намира Житан – най-големият речен остров в Европа.
За да се докоснем до културата и фолклора на тези богати със своята древна история земи, в които сред гъстите гори се извисяват величествени, приказни замъци ще ни напътстват словашките композитори Еуген Сухон (1908-1993) и Иля Зеленка(1932-2007).
Впрочем нека не забравяме, че връзката между Словакия и България датира още времето на великоморавската мисия на Св.Св. Кирил и Методий. Живи са духовните ни корени, които ни свързват, живи са близките ни отношения. В концерта ще звучат и любими български произведения от Марин Големинов (1908-2000) и Георги Златев – Черкин (1905-1977).
Интересен акцент ще бъде заиграването с бароковата традиция на известния словашки пианист Петер Брайнер (род. 1957 г), който е аранжирал някои от най-добрите хитове на Бийтълс под формата на Концерто гросо.
Солисти на концерта ще бъдат словашката цигуларка Мартина Бохуничка и концертмайсторът на КО“Дианополис“ Красимира Султанова. Гост – диригент е Цанислав Петков.