Камерен ансамбъл „Дианополис“ с концерт в чест на двама бележити български композитори

 

Камерен ансамбъл „Дианополис“ посвещава концерт на двама от най-бележитите български композитори – Любомир Пипков и Константин Илиев. Оркестрантите и гост-диригентът Драгомир Йосифов очакват почитателите на класическата музика на 10 март, неделя, от 11 часа, в Културно-информационен център „Безистен“. Билетите вече се продават на касата на Безистена.

Тази година отбелязваме 120 години от рождението на Любомир Пипков, оставил в наследство на България богато творчество в почти всички области на музиката. Той е авторът на първата българска народна музикална драма – „Янините девет братя“, изградена върху стара българска легенда от времето на османското робство. Автор е и на Струнен квартет №1 — първата творба от този вид в българската музика, която и до днес заема челно място в този жанр на музикалната ни литература.

Монография за творчеството на Любомир Пипков е издадена от диригента Константин Илиев. На 9 март 2024 г. се навършват 100 години от неговото рождение. Той ще бъде представен с клавирните му композиция „Страници от албум“ (1972) и последната завършена негова творба „Solo per ClaviStella“ (1988), посветена на пианистката Стела Димитрова.

В концерта на Камерен ансамбъл „Дианополис“ на 10 март ще прозвучи и „Адажио и фуга“ от Волфганг Амадеус Моцарт.