Каймакът на енолозите у нас определи Вила Ямбол за най-успешната изба

Новата марка КАБИЛЕ постигна фурор още с първото си участие в дегустационен конкурс, като получи и отличителния приз „Златен ритон“ за най-добро бяло вино от реколта 2016 година.

 

Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и Съюзът на енолозите в България връчиха тазгодишните награди за отличителни качества на вината, участвали в международното винено изложение Винария. Най-старата винарска изба в южна България, която е наследник на вековни винени традиции, тази година задмина всички познати и непознати винени производители, като взе Златен ритон, 9 златни медала и 4 сребърни за своите вина, както и два златни за ракиите си. Именно затова браншовата организация връчи на избата и своята най-висока и ексклузивна награда „Бъчва на годината“, която се дава ежегодно за най-успешната изба у нас. 

Двете марки Villa Yambol и КАБИЛЕ се отличиха в конкуренция с 360 вина, оценявани от 24-членно жури, 15 от които са членове на Съюза на енолозите в България. Петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“, като сред чуждестранните експерти в комисията бяха дегустатори от Франция, Англия, Чехия, Италия, а председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

Вила Ямбол обяви, че са участвали в дегустациите само с 5 проби на новата си марка КАБИЛЕ, от коитосъс „Златен Ритон“ като най-добро бяло вино се отличи Шардоне и Совиньонблан реколта 2016, а със злато си тръгнаха Мавруд и Кабернесовиньон,Мерло и Кабернесовиньон иСира. „Това е изключително признание за новото ни вино и най-вече за неговите качества, които са дело на неуморимия труд на нашите енолози“, развълнуван разказа за постиженията си изпълнителният директор на Вила Ямбол, посрещайки официалната делегация на Винария на своя щанд, където екипът му представят с вълнение анотациите на КАБИЛЕ пред водещи партньори, винени журналисти и ценители. Новото вино до две седмици ще е налично и в националната търговска мрежа, увериха от избата.

Вече доказалата се марка Villa Yambol, която е носител на над 70 престижни златни и сребърни медали от международни конкурси и взе „Златен Ритон“ през 2016 година, е участвала с 18 проби, от които шест са носител на злато и четири на сребро в тазгодишното издание на конкурса. Ракиите на Вила Ямбол също не бяха подминати по признания, като марката им Стралджанска получи цели два златни медала. „Тук е моментът да припомним, че нашата Стралджанска е първата марка мускатова ракия в България, която вече 30 години е високо ценена и търсена от ценителите на маркова ракия и у нас и по света“, сподели още Красимир Аврамов. 

Малко известен, но интересен за любителите на вина факт е, че Вила Ямбол е един от водещите износители на качествени червени, бели и розе вина в над 20 страни. През 90-те години на XX век над 70% от вноса на вина в скандинавските страни се изпълнява именно от тази изба. До 2003 г. износът на червени вина от Вила Ямбол достига до 50% в Япония, Канада, Великобритания, Белгия, Холандия. Още по-впечатляващо е, че през последните няколко години основен партньор на компанията са и английските гиганти хипермаркети, за които вино VillaYambol се изнася както наливно, така и бутилирано, но под частни марки, пазени в тайна. Зад това силно международно присъствие неизбежно седи високо ценено и доказано през годините качество. То се гарантира от експертите на избата, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви, към които миналата година добавиха още от сорта Шардоне, за да отговорят на търсенето му.