Исторически успех за СУ: Студентите ни първи в Международен търговски арбитраж

Исторически успех за Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Така в Юридическия факултет на Алма матер определят класирането на първо място на отбора на най-голямото състезание по Международен търговски арбитраж във Виена. За първи път български отбор печели това състезание в надпревара с 365 университетски отбора от 84 държави.
„Международният търговски арбитраж е един от най-сложните. Състезанието се състои от две части. От една страна – международната продажба на стоки между търговци, която се развива по Виенската конвенция. От друга – арбитражът е форма на разрешаване на спорове, алтернатива на съда. Нашите състезатели действаха през цялото време като отбор“, обясни треньорът д-р Анастас Пунев в студиото на „България сутрин“.

Относно подготовката за състезанието и сформирането на отбора, той каза, че стартират през юли – веднага след лятната сесия в СУ.

„От юли до октомври провеждаме много сериозна подготовка, защото в сферата на международния арбитраж почти няма нищо застъпено в СУ. Ние трябва да им помогнем, когато дойде казусът, да бъдат на нивото на студентите от другите университети, където се изучава интензивно това в занятията. Октомври излиза казусът. По него се подготвят всички. От октомври до април е същинската част на състезанието“, добави д-р Пунев.

А треньорът Лия Харизанова сподели пред Bulgaria ON AIR, че се занимава в момента с международно разрешаване на спорове, с международен арбитраж и договори.

„Имаме таланти със сигурност. Студентите на СУ го доказаха през годините на много международни състезания. Не липсват и хора, които имат желание да инвестират в себе си. Материалните награди не съществуват. Истинският успех са уменията, които човек развива. По време на състезанието се учиш как да пишеш като юрист“, уточни тя.

Д-р Пунев изтъкна, че е важно треньорите, от една страна да бъдат мотиватори на състезателите си, а от друга – да ги подготвят за материята при самото състезание.

Постижението на студентите на СУ е уникално не само за България, но и за Централна Източна Европа, тъй като традиционните победители в надпреварата не са от Европа обикновено, уточни той.

„С изключение на един руски университет пред 4 г., нито 1 отбор от Централна Източна Европа не е печелил състезанието. Това бе 29-ото издание. Европейски отбори дори не го печелят, ние сме 8-ма европейска победа. Печелят традиционно центровете на арбитража на големия бизнес и капитализъм – Сингапур, Австралия ,САЩ, Германия. Тази година победихме отбора на Хамбург“, разказа д-р Пунев.

novini.bg: Анисия Иванова