Интерактивен урок -състезание по география

Ученици и преподаватели от ПГПЧЕ “Васил Карагьозов“, родители и гости на училището присъстваха на провеждането на интерактивен урок – състезание по география и икономика на тема “Азия – далечна и непозната” в VІІ а клас с преподавател г-жа Радка Иванова. Участниците бяха разделени на 5 отбора от по трима или четирима ученици. Групите имаха за цел да представят по една азиатска държава, сред които Индия, Турция, Обединените арабски емирства, Япония и Китай. Водеща на състезанието беше Полин от 7 клас, която обяви начало с един кратък урок за континента Азия, след което, чрез жребий, бе определен редът, по който ще се представи всеки отбор.
Състезанието се проведе в два кръга, като в първия кръг петте групи разполагаха с няколко минути да представят бита, културата и традициите на избраната от тях държава. По време на втория кръг на участниците беше показано изображение от емблематично място в Азия заедно с информация, прикрепена към него, а те имаха половин минута да познаят кой е обекта, показан на екрана. Въпреки притеснението, което изпитваха участниците по време на състезанието, представянето им беше чудесно, като много от тях дори използваха елементи от традиционното национално облекло на държавите. Участниците и гостите научиха много любопитни неща за основните азиатски страни, разгледаха мини изложба с предмети от тези страни, почерпиха се с чай, кафе и вкусиха традиционни сладки и фурми.
След края на всяко представяне тричленното жури, състоящо се от председател:г-н Илко Илчев,преподавател по география в ОУ “Николай Петрини”, и членове: г-жа Стоянка Димитрова, учител по география и история в ПГПЧЕ “В. Карагьозов” и Кристиян Георгиев, ученик в 12А клас, класирал се за областен кръг на олимпиадата по география, поставяше оценка от 1 до 6 на съответния отбор. В края на втория кръг, след кратко събеседване, на първо място бе избран отбора на ОАЕ с капитан Маргарита, също класирана за областния кръг на олимпиадата по география, Доротея и Пламена, със събрани общо 11точки от двата кръга. След допълнително поставени задачи, поради равенство в резултатите на останалите отбори и допълнително събеседване от страна на журито, на второ място беше избран отборът на Индия (София, Рафаела, Мария-Кристина и Мирела) с 9 точки, на трето – отборът на Китай (Карина, Виктория и Лидия) също с 9 точки, на четвърто – Япония (съставен от Ива, Наталия и Ангел) с 8 точки и на пето – отборът на Турция (Делян, Ивелин и Георги) с 8 събрани точки. Всички участници получиха награди.
Какъв по-хубав завършек на учебния ден от едно приятелско състезание, а също така и открит урок по география!

Ивелина Иванова, 11А клас