Инициативният комитет алармира за опити да се пречи на подписката за местен референдум

За опити да се пречи на подписката за провеждане на местен референдум с въпрос „Против ли сте община Ямбол да тегли дългосрочен дълг в размер до 9 млн. евро, който ще се изплаща до 2030 г. от собствени общински приходи” алармираха от Инициативния комитет.

Катя Георгиева обясни, че на 14 декември 2018 г. е подписала с „Телеинфоцентър” ООД договор за реклама на 7 от паната на спирковите заслони, като това се е случило след тридневна комуникация и размяна на имейли. Плащането по договора е извършено, поръчани са виниловите пана за референдума и на 17 декември е трябвало да бъдат монтирани. В същия ден обаче й се обадили от фирмата, че искат да развалят договора, което я навежда на мисълта, че върху тях е оказан натиск.

Тя определи случилото се като високомерен, агресивен и много циничен акт срещу гражданската инициатива за подписката за местния референдум и допълни, че това е упражнение по контрол над хората и събитията и насаждане на страх и на болезнена васална зависимост. „Този акт нагледно показва разликата във възпитанието, в обществената култура и в истинското възприемане на демократичните ценности”, коментира още Катя Георгиева.

Тя разясни и какво показва проверката в Търговския регистър за промяната на собствеността на „Телеинфоцентър” ООД. Договорът за концесия между общината и фирмата е сключен на 22 март 2011 г. Тогава собственик на капитала от 2000 лв. е била Силвия Петрова Баева от Бургас.

По-малко от месец след сключването на договора на 12 април 2011 г. фирмата става дружество с ограничена отговорност, като Силвия Баева прехвърля дял от 200 лв. на Галин Димитров Димитров, на когото кметът Георги Славов е поверил за управление личната си фирма „Баланс 37”. Основанието за прехвърляне на дялове е настъпило на 17 март 2011 г., преди сключването на концесионния договор. Следващата смяна на собствеността става на 31 юли 2013 г., ден след като Общинският съвет взе решение да удължи срокът за изграждане на спирковите заслони с 1 година. Тогава Силвия Баева прехвърля още 400 лв. дял на Галин Димитров, с което неговия дял става 600 лв., а нейния 1400 лв. и отново основанието за вписаната промяна е настъпило по-рано и от самото решение  – на 19 юли 2013 г.

За да не може да се проследи връзката на кмета с фирмата, на 12 февруари 2014 г. собствеността отново е сменена. Този път Галин Димитров излиза като съдружник, на негово място, но вече с много по-голям дял влиза консултантска фирма от София „Грийн проджектс консултинг” ООД. Тази фирма вече притежава дял от 1800 лв., а Силвия Баева е останала с нищожните 200 лв. дял.

На 22 юли 2016 г. фирмата увеличава капитала си на 220 000 лв., като 22 000 от тях е дялът на Силвия Баева, а на  „Грийн проджектс консултинг” ООД – 198 000 лв.

Ние ще продължим по коректен, честен и открит начин да призоваваме нашите съграждани да покажат гражданската си позиция и да бъдат взискателни, каза още Катя Георгиева и поясни, че подписката е предложение към гражданите, в което има много аргументи и много разум. Тя е провокация да бъдем будни и трезвомислещи граждани, да знаем, че от нас зависи общият ни живот и общият ни интерес като ямболци.

Доброволците, които събират подписи, споделят, че гражданите не са запознати с искането на кмета да тегли заем от 9 млн. евро.

Росица Бакалова информира, че са събрали над 3000 подписа, и обясни, че често хората идват при тях, стискат им ръцете и прошепват, че ги подкрепят, но не могат да се разпишат, защото са заплашвани и ги притискат.  „Не вярвах, че ще се върнем във времена, за които само съм чела по история и съм чувала, но явно 30 години след като обявихме края на тоталитарната държава, отново имаме тоталитаризъм”, коментира още тя и допълни, че хората се страхуват, защото ги атакуват чрез работодателите.

На пресконференцията присъстваше и евродепутатът Момчил Неков, който призова ямболлии да бъдат активни и да се включат в подписката, за да могат да изразят мнението си дали този дълг да бъде теглен.

В края на пресконференцията Катя Георгиева заяви, че има надежда да успеят в подписката, защото много млади хора на възраст 19-35 години ги подкрепят.

Ако успеем да извоюваме правото да бъде проведен референдум, това ще има дисциплиниращ ефект не само върху това управление, но и върху всяко следващо управление, което и да е то, коментира още тя.