Илияна Йотова пита

Във връзка с изразените твърдения от Румяна Бъчварова в ефира на бТВ, предаването „Тази сутрин“, госпожа Илияна Йотова публикува на официалната си страница във фейсбук: https://www.facebook.com/IlianaIotova/?hc_ref=PAGES_TIMELINE коментар, придружен с копие на официалните документи, касаещи казуса. 

Предоставяме ви текста на публикацията:

Сутринта, в предаването Тази сутрин по бТВ, Rumiana Bachvarova в национален ефир изказа редица неверни (меко казано) твърдения. Малко по-късно продължи да ги тиражира на нарочна пресконференция. Те са лесно опровержими с документите, които публикувам тук:

1. Относно отпуснатите средства за справяне с мигрантския натиск по границата – видно от отговор на мой въпрос до комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството – г-н Авромопулос – е, че средствата са в размер на 101 милиона евро + 10 % съфинансиране от държавата, с което стават общо 112 милиона евро, след като са се наложили някои корекции върху договорената на 16.9.2016 г. в Братислава сума от 108 милиона евро. Числото 160 милиона напълно липсва в отговора. То беше широко тиражирано от правителството.
2. Дата на получаване на отговора от ЕК е 30 ноември 2016 г., т.е. преди 7 дни, а не преди два месеца, както твърди госпожа Бъчварова. Така че отговорът напълно и обективно отразява казуса с договорените средства.
3. По отношение на трите нови центъра – тази информация отново се съдържа в отговора на комисар Аврамопулос и не е мое измислено твърдение.
4. По отношение на поканата за посещение на ГКПП „Капитан Андреево“, прилагам писмо от председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП – Клод Мораес – до председателя на ЕП – Мартин Шулц, в което г-н Мораес иска разрешение да бъда изпратена на тази мисия, в качеството ми на негов заместник-председател. Прилагам и отговора на председателя на ЕП Мартин Шулц, с който той дава исканото разрешение.

Тук аз бих искала да задам въпрос на госпожа Rumiana Bachvarova – обвинява ли тя комисар Аврамопулос в лъжа, тъй като числата относно отпуснатите средства и новите центрове се съдържат в неговия отговор?

moraesh-1 otgovor_ek vupros_iiotova