Илиан Василев, „Солидарна България“: Всичко е в нашите ръце, като граждани на тази държава трябва да се интересуваме какво се случва в нея

Основната дейност на Илиан Василев е направата на спортни и специализирани настилки. „Започнах да се занимавам с тази работа по стечение на обстоятелствата. Като се завърнах от Италия и Англия, където учих, се насочих към строителството, най-вече към проектирането и изграждането на детски и спортни площадки и така вече 15 години. Имам над 1000 обекта, сред които много детски градини, училища, игрища, болници, големи вериги магазини, включително стадионите на някои от най-големите футболни клубове в страната. Почти няма община, в която да не съм работил”, споделя бизнесменът.

В Ямбол исках да направя нещо за родния си град. Беше ясно, че печалбата няма да е голяма, но исках да дам пример, че това не е най-важно и че не можем да сме безучастни към обществените потребности. Така направихме площадките – 3 игрища, 2 корта. Създадохме футболния клуб. Започнахме само с площадките, но после усетих, че в Ямбол няма детска школа и никой не иска да се занимава с децата. Привлякох треньор, започнахме да тренираме децата без клуб. Когато станаха 20-30 му помогнах за регистрацията на клуба. Във времето те се развиха и стигнаха 200-250 деца”, спомня си Илиан.

И продължава: „На втората-третата година видях, че това не е бизнес план, а е кауза и започнах да търся възможности за откриване на такива обекти и в други градове. С подкрепата на държавни институции и общините изградихме игрища в Пловдив и София.  На едно от местата там имаше стара спортна база, която реновирахме. В момента това е най-добрият спортен комплекс в България със сигурност, където вече има 3000 деца. Там тренира волейболният ЦСКА, те имат над 300 деца, там тренира баскетболният „Левски”. Да събереш тези два отбора на едно място да тренират за мен е някакъв прецедент, някакъв успех, защото то се дължи на мен”.

Предприемачът е убеден, че държавата е длъжна да помага, защото общините и държавата са отговорни за развитието на политиката спрямо младите хора. Към тях и към спорта е насочена и една от каузите на Илиан Василев. Желанието му с личния си пример да покаже, че е хубаво и полезно да се инвестира в подобни дейности. „Каквото и да е на тези детски и спортни площадки спортуват деца, а децата ще останат след нас. Ние може да се караме, сега по някакви партийни мероприятия може да спорят кой дал повече пари за болницата в Ямбол, кой асфалтирал пътя до Елхово, но много по-важно за мен е за децата какво се прави”, казва Василев.

 

Що се отнася до издигането му като кандидат от „Солидарна България”, той споделя, че е предпочел формацията, защото има каузи, които подкрепя. Сред тях са законодателните инициативи спрямо кредитните фирми, монополите, затварянето на ТЕЦ-овете, продажбата на ток на свободния пазар, строежът на частни болници. Всичко е в нашите ръце, като граждани на тази държава трябва да се интересуваме какво се случва в нея и да се стараем да правим нещата по най-добрия начин. Защото иначе утре децата ни ще избягат навън. Наш дълг е да създадем условия те да останат и да се развиват тук”, категоричен е водачът на „Солидарна България в Ямбол Илиан Василев.

„Солидарна България“ с номер 9  в бюлетината. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление