Изпълнителният директор на МБАЛ-Ямбол подаде оставка

Изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол д-р Димитър Рунков подаде заявление за напускане на поста, считано от 21 юни. Това обяви той самият на пресконференция днес в ръководеното от него здравно заведение. 

На брифинга, д-р Рунков оповести позицията си по създалата се ситуация. „При първия конкурс, понеже се явихме двама кандидати, министърът и на зам.-министърът, тогава Бойко Пенков, сметнаха за необходимо да бъде прекратен конкурсът, заради вразумяването на един от кандидатите – д-р Диманов. Идва втори конкурс. Този път моята концепция, учудващо за мене, беше одобрена. А тя е същата тази, която бях пуснал първия път. Т.е. изкарал съм над 4.50. Само за да стигнем до устен изпит и там да ми бъде показано от председателя на комисията, който в момента изпълнява длъжността зам.-министър на здравеопазването, пази Боже, че аз не съм техния човек”, разказа медикът.

По думите на д-р Рунков, съдейки по начина на водене на конкурса спрямо него, хората, които ръководят здравното министерство подготвят геноцид за здравеопазването в Ямбол. Той подчерта още, че според председателя на комисията /бел. ред. – зам.-министър Димитър Петров/ нямало нужда от нов болничен комплекс в града.

Водачът на листата на БСП /бел. ред. – Кристиан Вигенин/ е говорил и говори в града, че те на всяка цена ще намерят много кадърен човек за тук, каза още д-р Рунков. Според него от много места са се опитали да извлекат като дивидент оставането му като директор. Водени са разговори с ръководни хора от БСП на местно ниво, които са го увещавали, че той е техния човек. В телефонен разговор пък областният управител /бел. ред. – Георги Чалъков/ му казал, че всичко е политика.

„Понеже никой не е избран на конкурса, това автоматично означава, че се назначава нова дата за конкурс. Само че аз, нали се сещате, че не съм вчерашен, има едно нещо като достойнство и аз няма да позволя повече да бъде потъпквано.  И за което ето, прясна информация от един час, това е моето заявление за напускане на поста директор на МБАЛ ”Св. Пантелеймон”, обяви пред медиите д-р Рунков. Той каза още, че от 21 юни няма да разписва официални документи, защото се оказва, че е нелегитимен и се дистанцира от отговорността какво се случва в здравното заведение. „Тръгвам си от тази болница с две неща – с достойнство и с хапчета за кръвно” посочи д-р Рунков. Той уточни, че остава като лекар в болницата до момента, в който не стане излишен.

Тект и снимка: https://netnews.bg/