Изложба „Обич за България“ гостува на ОДК – Ямбол

Министерството на образованието и науката съвместно с Асоциацията на българските училища в чужбина инициира една изложба на рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина под наслов „Обич за България”.

          Провеждането на инициативата е израз на дългосрочните съвместни усилия за създаване, подкрепа и популяризиране дейността на българските неделни училища в чужбина, както и за съхраняване на националното самосъзнание на младите българи зад граница.

          През изминалата година, на 11 май, чрез инициативата „Розите на България“ над 50 000 деца и техните родители по света, показаха по едно и също време, чрез българското хоро своята обич към България, сега – идеята е това да стане чрез изкуството, багрите и емоциите в тях.

          Целта на инициативата е да се предостави на децата възможност да покажат България такава, каквато я виждат, каквато си я представят и такава каквато мечтаят да бъде. От друга страна, ние да съпреживеем отново онази България, която е извън географските граници и е навсякъде, където звучи българска реч и където са децата на България.

          Изложбата „Обич за България” се състои от 60 картини и е пътуваща из страната, до задгранични мисии, до организации на българите в чужбина и до православни общини, към които има български училища по света. Тези рисунки са на ученици от български неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция, Молдова.

          Изложбата е експонирана за две седмици в гр. Ямбол, за да могат повече деца, ученици и техните родители да я посетят и станат съпричастни към идеята, за което изказвам благодарност към община Ямбол и на Общински детски комплекс – Ямбол, които приеха да бъдат домакин на тази прекрасна изложба, творби създадени от нашите деца, носещи българското в сърцата си, макар и далече от България.

В периода от 24.06. до 05.07.2019 г., в сградата на Общински детски комплекс – Ямбол, всеки жител на областта, може да се докосне до творбите на децата живеещи извън пределите на България, но носещи в себе си безгранична любов към нея.