Изложба на ямболски ученици

Пред сградата на Народно читалище „Зора-1945“ беше открита изложбата „В родния Ямбол”.

Експозицията е подредена в арт салона на читалището и представя 26 творби на учениците Димитър Иванов, Самуил Георгиев, Ванеса Йорданова и Цветелин Иванов. Те са родени в Ямбол и в момента учат в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен. Изявата е традиционна, двете институции я организират от няколко години и сега тя е посветена на Европейските дни на наследството през 2021 година. Експозицията ще остане в читалището до 14 октомври.

За екипа на НХГ „Димитър Добрович” – Сливен това е и едно от първите  културни събития, с които ще бъде отбелязана 40 – годишнината от създаването на учебното заведение.

Сливенската гимназия е едно от най-старите художествени училища в страната, в което за първи път в България се въвеждат за изучаване трите специалности – „Художествена тъкан”, „Рекламна графика”, „Иконопис”.

През 2009 г. Народно читалище „Зора-1945” – Ямбол създава своя Арт салон с идеята да открива и стимулира млади таланти в областта на изобразително изкуство и вече 12 години го предоставя безвъзмездно за аранжиране на изложби.

Директорът на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” Александър Дойчинов откри експозицията с думите: „Отвикнахме на живо да ходим на изложби. Това е един страхотен повод да възстановим традициите. Прощъпулник са направили много наши възпитаници в това пространство. Първоначалната идея беше за самостоятелна изложба, тази година решихме да обединим сили и четирима наши възпитаници, родом от Ямбол, да представят себе си такива, каквито са сега.“

Дойчинов изтъкна, че НХГ „Димитър Добрович“ се е родила всъщност в Котел преди 45 години, но е споделено културно пространство между Сливен и Ямбол, защото в гимназията има ямболски деца и преподаватели – д-р Маргарита Дончева и Анета Деновска, а трима ямболци са били директори на училището: Трифон Леров, Тодор Терзиев и Ташко Попов.

Маргарита Дончева, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател по специалност „Рекламна графика“ в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович”,  представи талантливите ямболски творци: „Това е една първите самостоятелни изяви на четиримата наши ученици, така че за тях е истински празник. Много съм горда, че са толкова добри учениците ни от Ямбол. Казвам го дори с леко пристрастие, защото и аз съм от Ямбол и съм изключително щастлива, че можем да покажем такова високо ниво в техните работи.

Най-голям от всички е Димитър и ще го видите представен с повече работи. Той е специалност „Рекламна графика“. Горда съм, че му преподавам.

Самуил, който е явление, е с по-малко неща, но съм сигурна, че догодина ще ни зарине със страхотни работи. Той е специалност „Иконопис“.

Ванеса – прекрасна, от Ямбол, трябва да се подчертае. Страхотна живопис, впечатлена съм. Тя е специалност „Текстил“.

Особената гордост за нас и този, от когото очакваме, че до 12 клас ще бъде детето-чудо – това е Цветелин. Той също е специалност „Рекламна графика“.“

Учениците изразиха благодарност за предоставената възможност за изява. Те получиха от читалището афиши от изложбата, а от читалището – платна за рисуване.