Изложба „Българските букви“ по случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий ще бъде открита днес в Безистена

По случай Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май, сряда, в  11:00 часа ще бъде експонирана изложбата на Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий „Българските букви“ в Културно-информационен център „Безистен“. Събитието е организирано с подкрепата на Община Ямбол.

На изложбата ще бъдат представени тридесетте букви от кирилицата, изработени на картон чрез цианотипия.

Това е фотографски процес, разработен през 1842 година от английския учен, астроном, химик и експериментален фотограф Джон Хершел по време на изследванията му на железните соли и чувствителността им към светлината. Той смесил железен амониев цитрат и калиев ферицианид и наблюдавал промяната на тази смес спрямо слънчевата светлина. Това, което се получава от бледожълтата смес, която след излагане на пряка слънчева светлина се трансформира в наситено синьо.

Тази технология е в основата на лентовата / филмовата фотография.

Същевременно ще се проведе и ателие по цианотопия на открито – в обособените външни пространства на Безистена.

От 11:00 часа до 13:00 часа децата от училището и града ще могат да си изработят отпечатък на българска буква чрез цианотопия с помощта на фотографа Стефан Каменов.

Учениците от 2 „г“ клас ще поднесат и празничен поздрав към своите родители. Словото ще бъде посветено на патроните на училището.