Избори 2021: Петър Чобанов, ДПС: Хората трябва да усетят сами мотивацията си да гласуват

Петър Чобанов, водач на листана на ДПС за 31 МИР- Ямбол:

  • Г-н Чобанов, трети избори за една година. Вашият коментар?
  • Отиваме за трети път на избори поради нежеланието на политическите сили, които се нарекоха сами партии на протеста, минаха през партии на промяната и накрая се отказаха да съставят правителство. Намираме се в тежка ситуация в навечерието на поредния пик на пандемията, защото цялото лято беше проспано и не беше подготвена системата на здравеопазването, не беше подготвена ефективна информационна кампания, не бяха подготвени хората, за стъпките, които ще се предпиемат , когато пандемията отново набере сила. Освен това имаме сериозни икономически предизвикателства, които се увеличават.
  • Успяхте ли макар и за кратко време в парламента да изпълните някои от обещанията си?
  • Да се върнем към тези два месеца работа на НС, където и аз като народен представител участвах активно и то като председател на бюджетната комисия. Това е основната мотивация на хората да ни изберат – действията . Независимо, че беше кратък парламент, независимо, че бяхме само 29 приказките, че сме изолирани се оказаха неверни. Ние много разумно успяхме да вкараме нашите преложения  – 120 лв. на месец получават всички пенсионери до края на годината благодарение на ДПС. Това беше наша идея и останалите, по силата на аргументите, нямаха друг избор освен да ни подкрепят и приемат. Тези пари, макар и да не са много са една помощ и то в най-тежките и трудни месеци.  Другите наши идеи, които бяха приети почти изцяло,  засягат сектора на туризма, земеделието, висшето образование, вероизповеданията, превозвачите , вкл. и българските общини. Така и община Ямбол ще получи допълнително 1,5млн.лв, които както разбирам ще се насочат към изграждане на път към новата болница и други дейности, които местната власт прецени. Останалите общини от региона също ще получат средства благодарение на нашите предложения. Така, че това което ние вършим, е голяма мотивация да бъдем отново подкрепени. Аз имам своята тежест пред обществото, за мен няма затворени врати пред институциите и в момента се опитвам, вероятно следващата седмица ще станем свидетели на финансова подкпепа за Ямбол, за проект, който ще е мнотго полезен и за който аз лично се ангажирах и в добрия смисъл на думата лобирах да се случи. Става въпрос за отпускане на средства за играждане на кръгово движение в района на ХЕС – един участък с наситени пътни произшествия. Имам уверението на служебния кабинет, че ще бъдат отпуснати тези средства и се надявам, че ще спазят своето обещание и да може да стартира този проект, който ще облекчи трафика и ще предотврати пънтите инциденти.
  • Конкретно за Ямбол Вие поехте няколко ангажимента.
  • Като народен представител поставих пред институциите много въпроси, свързани с подобряване живота на хората в Ямбол. Инициативата, която подех на миналите избори за линията Ямбол –Одрин през Елхово има своето развитие. Вече са проведени срещи на високо ниво между пътните компании на Българи я и Турция и ако и в този парлемент бъда избран за народен представител,  ще работя тази инициатива да се издигне до обсъждане на държавно ниво и да бъде финализирана. Това е проект, който е необходим на региона, за да има повече инвестиции.

Друг въпрос, който поставих е свързан с инфлацията и ще предприеме ли правителството действия така че да се подпомогнат хората в тази трудна ситуация. Независимо, че в през септември инфлацията не изглеждаше по начин, по който изглежда сега , още тогава имаше ясни сигнали, че цените ще продължат да растат . Заострих вниманието на служебния премиер върху енергетиката като част от националната сигурност. Помолих да се обърне внимание на този сектор, тъй като той има потенциал да влоши и бизнесредата и да натовари и без това изтънелите бюджети на хората.

С конкретен въпрос и към АПИ поисках да се уточнят пътищата, които ще бъдат ремонтирани  в област Ямбол като обърнах особено внимание  на отсечката Стефан Караджово – Калчево, който е в отвратително състояние и на практика откъсва хората от достъпа им до Ямбол. При срещите си с хората в Болярово ми направи впечатление, че те нямат банков клон и хората са принудени да пътуват до Елхово или Ямбол. Това ще бъде един от приоритетите ми  през новия мандат.

Поетите към земеделските производители ангажименти също започнаха да се изпълняват. Направихме актуализация със 70млн лв на бюджета, други 15млн бяха отпуснати за борба с последиците от градушките. Ще продължа да настоявам да се инвестира в земеделието, в изграждането на силози, до които да имат доспът малки и средни производители.

 

  • Ще излязат ли хората да гласуват и този път?
  • Опасявам се, че избирателната активност няма да е висока, а не трябва да е така. Трябва всеки свободно да изрази своята воля, да даде доверието на хора, които могат и искат да направят така, че да се случат добри неща – да има средства за отделните региони, да се спре обезлюдяването им. Хората сами за себе си трябва да осетят мотивация да гласуват и да се доверят на професионалисти и експерти, на хора които милеят за родния си край и аз колкото и нескромно да звучи предоставям тази възможност да гласуват за мен. Знаете, че съм от Ямбол и се връщам тук не заради желанието непременно да стана депутат, а по-скоро да помогна с опита и контактите си нашия град да се развива.
  • В навечерието сме на един от най-българските празници – Деня на народните будители.
  • Ямбол е люлка на народни будители в лицето на даскал Атанас Кожухаров, на Ради Колесов, на читалищни и просветни дейци, които са се стремили със знанията си, със сърцата и душите си да будят останалите и да им кажат, че просвещението и знанието е светлината в техния живот, която ги движи напред. Аз например съм много благодарен на моите учители в началното училище „Данчето и Митошка” , а по-късно в Математическа гимназия , че ми вдъхнаха стремеж към развитие и усъвършенстване . Благодарен съм и на моя баща, който 35 години беше учител и за мен е пример на будител. Като преподавател сега и аз се стремя да вдъхвам у студентите си тази жажда за знания, така както е било при мен. Това е един много светъл духовен празник. Искам да поздравя всички с празника и да им кажа, че българският дух е силен благодарение на просветителите и на хората, който се грижат да продължаваме да растем духовно.

Купуването и продаването на гласове е престъпление