Избори 2021: Петър Чобанов, ДПС: Нашите 17 приоритета за област Ямбол

Петър Чобанов, водач на листата на ДПС за 31 МИР- Ямбол:

Обикновено това, което си говорим в кампанията често не стига до хората. Този път подходихме по-ориентирано към тях, към техните нужди.  Приоритетите залегнали в програмата ни изискват едно много добро сътрудничество между местната власт и народните представители. За да може да се реализират тези приоритети , разбира се, трябва да се осигури и тяхното финансиране. Като част от бюджетната комисия в предния  парламент бях  изключително полезен част от това финансиране да се случи. На практика единитя приоритет  – кръговото движение на кръстовището до ХЕС вече е  изпълнен по линия на необходимите средства.  В точния момент се срещнах с точните хора и на Ямбол бяха отпуснати  пари  за изграждането му. Това е изключително полезно за облекчаване на трафика в  Ямбол и доказва, че народните представители можем да сме полезни в тази посока. Инфраструктурата в крайните квартали  и подобряването й  – също се превръща в наш ангажимент. Към това доблявяме  изграждане и рехабилитация  на уличното осветление. С тези инфраструктурни приоритети е свързано и със създаването на повече паркоместа, изграждане на тротоари. Наред с тези битови проблеми трябва да се помисли и за здравето на хората – изграждането на повече площадки за спорт за деца и възрастни .

   В по-широк план към областта насочваме вниманието си към проекта за изграждане на жп линия Ямбол-Одрин, който беше залегнал в програмата ни в предната кампания. Вече сме направили първите стъпки към реализацията му, но това може да стане след като бъде сформирано редовно правителство и разговорите да се вдигнат на по-високо ниво. Към момента те са проведени само между железопътните компании на двете страни. Имам уверението на генералния директор на „Железопътна инфраструктура”, че веднага след изборите ще се организира една по-широка среща с кметовете от региона и особено тези, през землищата на които ще преминава трасето, за да се разберем за предприемане на по-конкретни стъпки. Ще се постараем нещата се се издигнат на държавно ниво и да бъде осугурено необходимото финансиране.

Приоритетно ще работим и за хората от  община Болярово. При обиколките ми в този район се оказа, че в общината  няма банков клон. Ако хората искат да обслужват своите сметки трябва да пътуват до Елхово или Ямбол. Така , че това е следващ наш приоритет – да помислим заедно с бизнеса, да поговорим с банките и да се открие такъв офис в общинския център.

Да се стигне до Ямбол е необходим и път. Път, който в момента е в изключитолно лошо състояние, особено в отсечката Стефан Караджово – Калчево. За времето ми в парламента успях да проведе разговори с Агенция „Пътна инфраструктура” и имам уверението, че за следващата година точно този участък  ще бъде ремонтиран.

По отношение на по-малките населени места и общини насочваме вниманието си за наличие на аптеки. Колкото и незначителен да ни изглежда този проблем, той е важен за хората по места и съответно става наш приоритет.

В пандемията минахме и в онлайн обучение. Това изисква да обърнем внимание  на интернет покритието. Знаем, че в отделни райони на областта има такива проблеми, така че ще положим усилия част от средствата за дигитализация да бъдат насочени към за решаването им и хората да получават качествени услуги.

Ще обърнем внимание на междуселищния транспорт, който към момента създава доста неудобства за гражданите.

Ще помислим и за туризма. Не забравяме, че ямболския край е благодатен в това отношение и ще работим в посока създаване на екопътеки, популяризирането на забележителностите в областта, привличане на повече внимание към НАР”Кабиле”. Работя по един проект за създаване на дигитална платформа, на която да бъдат показани не само туристически, но и индустриални обекти, хотели, ресторанти т.е. тези, които могат да привлекат интерес и да се види къде да насочим вниманието си за популяризиране на региона.

Всички наши приоритети са насочени към хората. Обръщаме се към всички, които на 14 ноември ще имат право да упражнят своя вот – нека в този ден ни подкрепят, както и нашата кандидатпрезидетска двойка, така че наистина да можем да помагаме на хората за решаване на техните проблеми.

Купуването и продаването на гласове е престъпление