Избори 2021: Кристиан Вигенин: Идва време за разум и отговорност

След 3 дни България избира президент и парламент. Този избор може да се превърне в началото на нов период в развитието на страната, белязан със стабилност и предвидимост, икономически подем и социален прогрес, реална демокрация, утвърждаване на върховенството на закона, трансформация на институциите, така че да служат на гражданите. Не по-малък обаче е рискът да затънем още по-дълбоко в блатото на политическата криза, която се развива паралелно със здравна, икономическа и връхлитаща ни социална криза.

По кой път ще тръгнем, зависи от два фактора – на кого ще дадат предимство българските граждани и ще бъде ли политическата класа на нужната висота, за да отговори на предизвикателствата на времето, в което живеем.

БСП показа как трябва да се действа в такива критични ситуации и се надяваме в новия парламент повече формации да възприемат подхода, който приложихме в 46-ото НС.

Първо, разговорите между парламентарните формации извън ГЕРБ и ДПС трябва да започнат веднага след изборите. Разговорите да бъдат за политика, като се търсят допирни точки в три аспекта най-неотложните мерки и приемането на бюджета за 2022 г.; краткосрочни мерки с хоризонт една година; средносрочни политики и реформи за мандата от четири години.

Второ, на база общите приоритети да се формира мнозинство, което ще гарантира избора на правителство и ще бъде парламентарна опора за провежданата политика. Идеята за плаващи мнозинства катастрофира тежко в 46-ото НС и трябва да бъде изоставена окончателно.

Трето, на база общите политики и осигурената парламентарна подкрепа да се стигне до излъчване на кабинет, чиято формула и състав са въпрос на политически преговори. При всички случаи в него трябва да са представени чрез експерти и/или чрез политически фигури партиите, които формират парламентарното мнозинство, за да няма съмнения кой носи отговорност за управлението.

Разговорите трябва да се водят открито, в парламента, пред очите на българските граждани, а не тайно и по офиси. Дошло е време да се управлява заедно с гражданите, а единственият начин това да стане е, ако имат пълна и пряка информация.

Към днешна дата виждаме немалко прояви на популизъм, противопоставяне, празни лозунги, граничещи на моменти с инфантилно отношение към проблемите. След три дни обаче на всичко това трябва да се сложи край. На преден план трябва да излязат разумът и отговорността към хората и държавата.

БСП е готова за този момент. Не само защото имаме най-добрата програма – изпълнима и съобразена с най-важните проблеми и нужди на хората, но и защото вече се доказахме като открит, предвидим и стабилен политически партньор. Вярвам, че все повече избиратели осъзнават колко важно е парламентарната група на БСП в следващото Народно събрание да бъде по-голяма, за да може да се превърне в стълб на следващото управление. Подкрепата за „БСП за България“ с номер 33 е подкрепа за сигурност, стабилност, за разумни и работещи решения в следващите 4 години.

Кристиан Вигенин, водач на ямболската листа на „БСП за България“

Купуването и продаването на гласове е престъпление