Иде истинска зима

Меките зимни дни приключват утре и от събота януари ще се опита да встъпи в правата си.
Днес ще бъде все още меко за януари. Дневните температури ще са от 5 до 10 градуса. Облачността ще бъде значителна.

Преди и около обяд дъжд ще превалява над Югоизточна България, а в следобедните часове – над източната половина на страната.
Ще духа слаб вятър от изток-североизток.
Утре минималните температури ще бъдат от около нула градуса по високите полета на запад до 8, 9 в югоизточните райони.
Сутринта слаби превалявания от дъжд ще има на северните райони.
Около и  след обяд ще превалява над по-голямата част от страната, но валежите като цяло  няма да бъдат значителни, освен на моменти и  на отделни места в наветрените части на планините – Предбалкана и северните склонове на планините в Южна България.

До ранния следобед преваляванията в низините ще бъдат предимно от дъжд.
В Софийско дъждът ще премине в сняг още през деня, но преваляванията ще бъдат слаби в по-голямата част на софийското поле, а тънка снежна покривка ще се образува в южната му част.

Привечер  и  през нощта срещу събота дъждът в по-голямата част от низините ще премине в сняг, но преваляванията ще бъдат слаби.

Вятърът от североизток ще се усили още и ще започне да нахлува още по-студен въздух с произход от северните субарктични части на континента.
Сутрешните температури  ще са от минус 1 до плюс 5 градуса, а през деня съществен дневен ход няма да има заради настъпващия студен приземен въздух от североизток.

Максималните температури в събота ще бъдат от 1 до 6 градуса в крайните югоизточни райони.
През деня на места ще превалява слаб сняг, но съществена снежна покривка в по-голямата част на низините няма да се образува.
След обяд  и  преди полунощ преваляванията ще спират в по-голямата част на страната, освен в северозападните райони и  по Черноморието.
В неделя сутрин ще бъде студено, с температури от минус 7 до минус 2 градуса.

През деня облачността ще бъде значителна, а слаб сняг ще прехвърча в планинските райони на Западна България.
Максималните стойности ще бъдат от минус 3 до плюс 2 градуса.
В понеделник ще бъде най-студено, със сутрешни температури от минус 9 до минус 4 градуса, само по Южното Черноморие до минус 2.
Ще остане предимно облачно, с превалявания от слаб сняг около планините на Южна България.

Във вторник над Северна България облачността ще намалее и  минималните температури на места в ниските части на Дунавската равнина ще бъдат около и под минус 10 градуса.

В останалата част на страната те ще са в интервала от минус 7 до минус 1.
Вятърът, слаб, ще се ориентира от югоизток и през деня времето ще омекне.
максималните стойности във вторник ще бъдат от около минус 3 на северозапад до плюс 3, 4 в южните райони и  северно от планините.

Повишението на температурите ще продължи в сряда, когато минималните ще са от минус 4 до плюс 3, а дневните – от 2 до 8 градуса в по-голямата част от страната.
Отрицателни ще останат стойностите в северозападните райони и там предварителните прогнози сочат вероятност за поледица, но повече конкретика по този процес очаквайте в следващите дни и  началото на новата седмица.

Според предварителните прогнози до края на следващата седмица ни очаква по-динамично време, с редуване на захлаждания  и затопляния, но без сериозни студове, както и  без твърде високи за януари температури.