Иван Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи, ще разберем кой, как и колко плаща за това

Няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност. Те да бъдат заплашвани, да и им се оказва натиск, още повече върху дами и майки”. Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС).

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза Илияна Кирилова.

При претърсването, проведено на 7-ми март са открити кокаин и лист хартия с текст “вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори.

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

Може би виждате това, което вие медиите наричате – завладяната държава. Надявам се, че колегите ще направят всичко възможно, за да си свършат работата. Предстои да се установят някои лица като Цецо от Белград, за който не се съмнявам, че знаете кой е. Тук става дума и за зловредното руско влияние, което противоричи на евроантлантическите ни ангажименти. Тук става въпрос и за олигарси и действията им касаят националната сигурност и ДАНС трябва да дадат отговори, заяви Гешев.

По думите му случащото се касае и Служебното правителство и какво ще направи то, за да защити българските граждани. „Логичният въпрос, който възниква е – теоритично колко струва закриването на специализираните органи. Как държавата ще защити гражданите си и органите си след като позволява да бъдат атакувани институциите ѝ. Ние ще направим всичко възможно, за да си свършат работата колегите и да се отговори на въпросите кой, какво и колко плаща. Искам да попитам това тайна ли е за някого!? Трябва да си зададем въпроса дали искаме да живеем в такава държава и докъде докарахме страната си или каквото е останало от нея“, категоричне бе Гешев.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че в него се буди искрено недоумение и кое е най-малкото общо кратно, което свързва интелигентните лица и хората от ъндърграунда. В рамките на разследването са събрани данни, че през 2019 година Къро подготвя убийството на един български общественик, медиен собственик и издател. Това, което виждам е, че те са в доста близки дружески взаимоотношения. Надявам се вие като 4-та влас да положите усилие и ще ни помгнете да разплетем този възел, обърна се той към медиите в залата.

Гешев отсече, че прокуратурата си върши работа и ще си я върши. „Колегите ще изяснят абсолютно всичко по този случай“, каза той.

Предвид медийния интерес и интереса на хората – ще ви държим в течение, каза още обвинител номер 1 у нас.

novini.bg