Земеделският министър Иван Иванов посети община „Тунджа“

С ритуал по закриване на жътвената кампания в село Козарево започна посещението на министъра на земеделието Иван Иванов в община „Тунджа“ на 15 юли.

Кметът на с. Козарево Теодора Тачева и земеделският производител Христо Василев посрещнаха министъра и кмета на община „Тунджа“ Георги Георгиев на последния блок с пшеница в землището на селото.

Фолклорна група „Орхидея“ възпроизведе обичая, навлизайки с песни в блока, за да направят ръкойки и да направят последния сноп на чорбаджията, наричайки за здраве, берекет и сполука.

Теодора Тачева подари на гостите букет от пшеница, лавандула и пауново перо за късмет и берекет. „Надявам се на вашите мъдри решения, да запазите всичко в страната ни мирно, нека зърното да остане за българите, нека производителите да са доволни от продукцията“, обърна се тя към министъра на земеделието.

„Ще имаме добра реколта, не по-слаба от миналогодишната със среден добив от декар над 500 кг, което означава, че продоволствието на страната е осигурено, ще има и зърно за износ“, каза Иван Иванов и припомни, че тази година има безпрецедентен ръст на средствата, които се отпускат за земеделските производители. С актуализацията на бюджета са осигурени 468 млн. лв. и още 150 млн. лв. европейски средства, които никога досега не са давани. Те са предназначени да поддържат земеделието конкурентноспособно и ще отидат приоритетно за т. нар. чувствителни сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство, уточни министърът на земеделието.

Посещението му в община „Тунджа“ продължи със среща със земеделски производители от общината и региона в земеделска база в с. Кукорево, която е регионален дилър за Югоизточна България на селскостопанска техника.

Министър Иванов обясни, че само от държавния бюджет са предвидени над 600 млн. лв. за подкрепа на земеделието – т. нар. Ковид мярка и парите за чувствителните сектори. Отделно е договорено 5 % или 33 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони да отидат за директно подпомагане и от Кризисния резерв на Европейската комисия за България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро, но те са успели с национални средства помощта да бъде увеличена до 200% или общо 62 млн. лева.

„Това е добър старт и показва ангажираността на държавата към земеделския сектор“, обясни министърът.

Във връзка с опасенията на зърнопроизводителите за безмитен внос на украинска пшеница, министърът цитира данни на Агенция „Митници“, според които от 15 юни до 15 юли в България са внесени само 6000 т пшеница, 308 т ечемик, 1490 т царевица, но 216 000 т слънчоглед.

Той обясни, че по сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите се извършва проверка на качеството на пшеницата по складовете. „Няма да позволим при хлебопроизводителите да попадне зърно с пестициди или други забранени вещества, ще бъдем строги и безкомпромисни“, гарантира министър Иванов.

Той отговори на всички въпроси на земеделските производители и уточни, че за него тези срещи са по-важни за определяне на реалните политики в земеделието, отколкото срещите с кухи браншови организации, които много често представляват само интересите на ръководителите си.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на Иван Иванов за ползотворната среща, изтъквайки че това е първо посещение на земеделски министър в общината през последните 15 години.