Здравният министър с последна информация за ваксинираните със спряната партида на „АстраЗенека“

Няма никакво притеснение за хората, които са ваксинирани с партидата ваксини на „АстраЗенека“, която беше спряна от европейски държави, нито има предложение за спирането ѝ в Европа, каза на брифинг в Гоце Делчев здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посети местната болница.

Това, което се случи в България, беше фатален изход при жена на 57 години, която беше ваксинирана предния ден с ваксина на „АстраЗенека“ от друга партида и съвсем нормално е това, което направихме – да спрем ваксинацията с всички партиди, докато не се изясни ситуацията, поясни министър Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов посочи, че се разбира напрежението на хората в страната, но мярката е превантивна. Този процес ще бъде задържан, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количество ваксини, няма притеснения, по-важна е сигурността на хората и това трябва да го гарантираме, допълни той.

Нека хората, които са ваксинирани с тази ваксина, да бъдат спокойни, няма риск за тях, аз имам и мои близки, които са ваксинирани с ваксините на „АстраЗенека“, каза още министърът на здравеопазването. Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като това е ваксина, която е много позната на медицината и посочи, че подобен тип векторна ваксина е ваксината за грип и в света са направени много милиони ваксинации с тази ваксина.

На пръв поглед няма причинно-следствена връзка между случая с починалата жена и ваксината, но трябва да се изчакат всички проби, които да потвърдят 100 процента това, добави министърът на здравеопазването. Едва тогава партидите с ваксината „АстраЗенека“ ще бъдат освободени и ваксинационният процес ще продължи.

Електронният регистър за ваксинация ще заработи отново след излизане на резултатите по случая с починалата жена, на която е поставена ваксина, каза още Костадин Ангелов. Очаква се пробите да излязат в сряда. След отваряне на системата всички записани до момента ще бъдат записани служебно от датите, когато процесът по ваксиниране ще продължи. Паралелно с това продължава ваксинацията по фази с наличните до момента ваксини, пазят се и вторите дози, с които се извършва реваксинация, беше посочено още на брифинга на здравния министър, предаде БТА. novini.bg