Здравният министър издаде три нови заповеди

Министърът на здравеопазването издаде три нови заповеди, информираха от пресцентъра на здравното министерство.

Изискванията за румънски граждани, влизащи от Румъния в България, се променят от днес, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

По-рано днес беше съобщено, че промените влизат в сила от 1 юни.

От днес, 27 май, румънските граждани, пристигащи от Румъния, могат да влизат в България през всички гранични контролно-пропускателни пунктове без да е необходимо да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване, припомниха от пресслужбата.

Със същата заповед временно се забранява влизането у нас на лица, пристигащи

от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са лицата, които са български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, се поставят под 10-дневна карантина. В заповедта са посочени държави и територии, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

С други две заповеди министърът на здравеопазването

удължава временните противоепидемични мерки, въведени в страната, до 31 юли.

С текстовете на Заповед № РД-01-373/27.05.2021 г., Заповед № РД-01-374/27.05.2021 г. и Заповед № РД-01-375/27.05.2021 г. можете да се запознаете ТУК.