Здравните власти обсъждат затягане на COVID мерките

Заради усложнената COVID обстановка и непрекъснато увеличаващия се брой заразени у нас, здравните власти обсъждат затягане на мерките, това съобщи пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от DarikNews.bg.

Поради динамичната ситуация в някои региони на страната и по-точно:

Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив, където заболеваемостта е най-висока, се обсъжда въвеждането на нови и по-строги мерки. 

Доц. Кунчев обясни, че заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти.

„Ако говорим конкретно за София, Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50 процента на капацитета (и като работна площ, и като лица, заети в обектите) на заведения за хранене и развлечение. Второто е ограничаване на работното време до 22:00 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат на всички тези места“, обясни Кунчев.

Относно мерките в системата на образованието,

според здравните власти в изброените горе области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4 клас. 

„Ще предложим от понеделник учениците от 1 до 4 клас, както от 7, 10 и 12 клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5, 6, 8, 9 и 11 клас – да преминат в електронна среда към момента до настъпване на междусрочната ваканция.

Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна„, каза още здравният инспектор.

Предстои решението за всички тези мерки на национално ниво да бъде взето окончателно в петък (21 януари).