За да победи доброто

Обединено училище „Васил Левски” се включи в националната кампания  „Мартеничка с кауза”, която е в защита на жените и децата, пострадали от домашно насилие. Организатор на тази благородна инициатива е ННЕК – ЮНЕСКО, а партньори са Министерството на образованието и науката и Националният център за образование и култура. В продължение на няколко дни учениците, и особено страхотният 5. клас, изработваха мартенички с помощта на известната художничка Радостина Колева. Те вплитаха в тях ценностите на своя очарователен детски свят, красивите си пожелания за здраве, добро, щастие, мечтите си, за да бъде здрав и честит през цялата година всеки, който носи на ръката си мартеничка, изплетена от прекрасните деца на ОбУ „Васил Левски”.

Тези мартенички украсиха на 28 март 2020 г. във фоайето на община „Тунджа” и в навечерието на кукерските празници му придадоха празничен блясък.

Цялото ръководство на община „Тунджа” начело с кмета – Георги Георгиев, посрещна малките посланици на надеждата за добро и участници в доброволческата инициатива.

От своя страна, едновременно по повод традиционния български празник – 1 март, и във връзка с националната благотворителна инициатива „Мартеничка с кауза” учениците дойдоха в общината, известна със своя реформаторски дух, за да поздравят с магията на българския танц и слово нейния иновативен екип.

Кметът на община „Тунджа” – Георги Георгиев, развълнувано поздрави учениците за участието в инициативата, като им пожела да растат щастливи, възпитани и образовани, честити им настъпващия празник Баба Марта и предаде много поздрави на техните учители и родители.

Инициаторите на инициативата, учениците от 5 клас, организираха благотворителна акция, в която се включиха граждани, съмишленици, представители на ямболския бизнес, художници, писатели. Събраните средства след приключване на кампанията ще бъдат преведени по специална сметка за изграждане на защитени жилища на жени и деца, пострадали от домашно насилие.

 

Гинка Димитрова- учител

ОбУ „Васил Левски“, с. Тенево