Заслужено признание за талантите на Стралджа

СМТД с най-високите си отличия за Тончо Тончев и Стойчо Тончев

Надя Жечева

Стралджа има с какво да се гордее. Таланти като неповторимия хореограф Тончо Тончев, създателят на невероятния ансамбъл „Въжички“, пазителя на фолклора, оставил в наследство безброй постановки на народни танци, не се раждат всеки ден. Народът отдавна си е казал оценката , която се измерва с неподражаема любов. Не по-малко значими са постиженията и на и неговия брат Стойчо Тончев, гл.худ.ръководител и хореограф на ансамбъл „Лисец“ Омуртаг. И двамата родени и израснали в този град, който ги закърми с тази любов , за да й останат верни за цял живот.
Тончо Тончев преживе получи безброй награди, публиката на малки и големи сцени у нас и в чужбина му ставаше на крака, специалисти- етнографи, фолклористи, музиканти, танцьори го признаха като най-великия. А той се съхрани пословично скромен, твърдо стъпил на своята земя от която черпи и сили и вдъхновение. Стойчо Тончев пренесе стралджанския фолклор в Омуртаг, раздаде се в утвърждаването на ансамбъл „Лисец“, който се радва на заслужен авторитет и уважение.
По повод отбелязването на 75-годишнината от рождението на Тончо Тончев СМТД /Съюз на музикалните и танцови дейци/ удостои посмъртно твореца със своето най-високо отличие „Кристално огърлие“ за изключителен принос в развитието на българската музикална и танцова култура. С единодушно решение на Стойчо Тончев се присъжда другата висока награда „Златна лира“ за високи художествено-творчески постижения. Отличието на Тончо Тончев прие дъщеря му Нели Тончева Кавалджиева: “Огромна чест е за мен да приема това отличие за чистата и автентична душа на моя баща Тончо Тончев, който е изградил творенията си по свои правила, но съвършено, който е притежавал способността да открива простото, но да вълнува сърцата на хората, който е вградил душата си във всеки тон и стъпка и е запалил буен огън разпръсквайки искрици навред! Нашето семейство благодари на Община Стралджа и на СМТД за тази висока оценка. Скъпи татко, дано да ни помагаш там от горе да ни даваш сили и кураж, за да продължим делото ти!“
Приемайки наградата Стойчо Тончев потвърди, че тя е за целия ансамбъл и за постигнатите успехи през последните 42 години. „Благодаря на Стралджа за организирания празник!“ допълни той. От името на читалище „Отец Паисий“ Омуртаг беше поднесен поздравителен адрес , който потвърди здравата връзка между Тракия и Балкана. „Благодарим на Стралджа, че роди и отгледа талант като нашия хореограф Стойчо Тончев, който се раздаде без остатък оттатък Балкана на Лиса планина.“
Всичко останало го казаха с танците и песните си двата ансамбъла. Очарователните момичета и момчета от „Лисец“ Омуртаг подариха на публиката своите темпераменти северняшки танци. Буенечките на „Въжички“ , Тончовите лебеди за чиято богата народна носия хореографът определяше като „болярки“ , с появяването си , със ситните, грациозни стъпки, с престилките и чукманите, с пъстроцветните шапки, предизвикаха ръкоплясканията. Танцьорите на ръководеният днес ансамбъл от хореографа Каньо Канев дадоха всичко от себе си, за да докажат класата си , да защитят името си и да потвърдят добре научените уроци от създателя Тончо Тончев.

14980815_739245099565724_5287916335855113116_n