Зад кулисите с … Вълчо Янев

Часове преди откриването на XXII Театрални празници „Невена Коканова“  повдигаме завесата на очакванията и емоциите на  ямболските актьори.  Предизвикахме ги да продължат три изречения,  които разкриват усещането им за театър. 

Вълчо Янев, актьор:

Сцената ме провокира да… мисля и действам по различни начини: като смел и решителен човек, като страхлив и безличен, като възвишен и мащабно мислещ… В крайна сметка ме провокира да намеря себе си.

Актьорската професия е …всичко друго, но не и професия. Отдаденост, мисля, че това е точното наименование на хората, които създават магията наречена Театър.

Мястото на театъра е… винаги е било и ще бъде по-близо до хората, защото ние имаме духовна нужда от това велико изкуство да ни прави по-добри

***

Вълчо Янев е в  театъра от 1996 г.

Любими роли:

КРАЛЯ в „Както ви харесва”, ОТЕЦ ФЬОДОР в Дванайсетте стола”, КЛОШАРЯ в „Лизелоте и месец май”, ПЪТНИК и ПРОФЕСОР в „Извънредни ситуации”, ХАДЖИ СТОЙОЛЛУ  в „Министрите идат”, ПОЛКОВНИК в „Крадецът на праскови”, МУНЧО в „Старо село на край света“, БОЗДУГАНСКИ в „Службогонци“, ОТЕЦ ФЬОДОР – „Дванадесетте стола“, ХАДЖИ КОСТА в „Криворазбраната цивилизация“, КЕЛ  в „Лисичета“

В момента играе в спектаклите:

„Пинокио“, „Меко казано“,  „Чичовци“, „Тартюф“, „Оскар“,  „Политикани“, „Сватовницата“, „Цената на истината“.