Завръщане към корените

Завръщане към корените направиха млади хора от Украйна, които учат, живеят и работят в България, но не са забравили произхода на своите предци.
Те пристигнаха в с. Маломир в събота – 22 октомври, и бяха посрещнати топло от местните хора, които ги приютиха в домовете си и им се зарадваха от сърце.
Групата беше посрещната и приветствана от зам.-кмета на община „Тунджа“ Димитър Димитров, след което гостите разгледаха забележителностите в селото и научиха много интересни истории за своите предци.
Като жест към домакините си те приготвиха типична за техния край гозба от агнешко месо в чугунен чувен, а вечерта хората от селото и гостите се почерпиха и веселиха от сърце.
За срещата Мая Каракаш написа:
Кръвта вода не става! Всяко бесарабско българче е закърмено с любов към произхода си и към България. Така и ние, хасан-батърците сме горди и щастливи, че имаме връзка със селото, от което са се преселили нашите предци – с. Маломир, община „Тунджа“. Едно уютно, красиво, богато на силни и талантливи хора, с идентични фамилии и прякори, както в Хасан-Батър (Димитрови , Тодорови, Дуневи, Демирови, Велчеви, гафаря, кацаря, гуйдаря и т.н.) Тази връзка между нас виноградненци ( хасан-батърци) и маломирци ( карапчанци) е здраво сплетена: кръвта, която вода не става и духът, който не умира и всичко побеждава! Благодарим на нашите сънародници и приятели за топлата, душевна среща, за усмивките и сълзите, за интересните разкази, които ще останат в паметта ни завинаги!“