Жълт код за ниски температури, АМ „Тракия“ в района на Бургас е затворена

Вторият по сила – жълт код за опасно ниски температури е обявен в 22 обласи в страната за 28 февруари, сряда, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН. Само в шест области на страната кодът е зелен.

Предупреждението е в сила за областите:

Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян.

Вятърът все още ще е от север-североизток, в Източна България ще е умерен до силен. Минималните температури ще са между -12 и -7 градуса, по южното Черноморие – до -3 – -4 градуса.

Още сутринта от югозапад валежите ще спират и облачността ще започне да се разкъсва.

Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е умерен до силен и с него ще нахлува още студен въздух.

До края на денонощието снеговалежите ще спрат, най-късно – в крайните североизточни райони. Остава студено, с максимални температури между -7 и -2 градуса, малко по-високи – в крайните югозападни и югоизточни райони. Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще се доближи до средното за февруари.

Над планинските масиви

на Югозападна България валежите сутринта ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, след обяд – и до предимно слънчево. В останалите планини все още ще превалява сняг, в процес на спиране, най-късно, вечерта, в Източна Стара планина. Ще духа умерен и силен западен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около -7 градуса, на 2000 метра – около -13 градуса.

Над Черноморието

ще бъде предимно облачно, с валежи от сняг, в южните райони – примесени с дъжд, които след обяд ще започнат да спират. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между -4 и 1 градус. Температурата на морската вода – 4-5 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Заради обилен снеговалеж на места в страната

пътната обстановка е усложнена,

съобщават от АПИ (api.bg). Пътните настилки са предимно заснежени и обработени, съобщават от АПИ. Намалена видимост поради мъгла до 100 м има на места в областите Стара Загора, Ямбол. Магистрала „Тракия“ в района на град Бургас отново е затворена за движение заради обилен снеговалеж.

Затворен за движение е и пътят Русе – Разград – Шумен и през Дюлински проход за всички МПС поради обилен снеговалеж.