Местни избори: Живот между скалпела, науката, цигулката и спорта

Интервю с кандидата за кмет на община Ямбол д-р Георги Стефанов на изборите за местна власт на 29 октомври 2023 г., издигнат от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“

 

–       Разкажете за себе си, за Вашето семейство и детството си във Вашия роден град Ямбол.  

Детството ми премина между уроците, музиката и спорта. Всеки ден, стискайки любимата си цигулка, кръстосвах града между стадиона, зала „Диана“ и читалище „Съгласие“. Никога няма да забравя любимата си учителка по цигулка Виолета Вълкова! Тя ми даде умението пръстите ми да се справят със сложния гриф, научих основните си концерти, етюди и гами само и единствено от нея! Тя ни научи като деца да музицираме заедно, като създаде незабравимия цигулков оркестър, в който съм свирил повече от девет години. Ходих и на тренировки по баскетбол при уникалния Симеон Варчев. Станахме републикански шампиони за деца през 1972 г., а по-късно и шампиони за юноши старша възраст през 1976 г. Изпитах незабравими и досега емоции, създадох прекрасни приятелства и умения да се работи в колектив при тези прекрасни учители! Те изградиха в мен характера на боец, на волеви човек, получих музикална култура и широта на възприятията за околния свят.

Професионалният Ви път като лекар започва след завършването на Медицинския университет във Варна. Кой период от кариерата Ви бе най-труден и спомогна в най-голяма степен за развитието Ви като съдов хирург?

-След завършването на висшето образование в Медицинския университет във Варна започнах работа по разпределение в Зимница, а по-късно и в едно прекрасно и много далечно село до румънската граница – Росица. Следваха конкурси, много четене и подготовка за бъдещата ми работа като хирург, онколог, а по-късно и като специалист по обща и по съдова хирургия в Университетските болници на Варна – „Св.Анна“ и „Св.Марина“. През 1991 г спечелих конкурс и бях назначен за асистент, а по-късно за старши и главен асистент в Катедрата по хирургия към Медицинския университет в града. Следваха много безсънни нощи, много операции и часове, прекарани с любимите ми студенти, които освен всичко друго, исках да науча на доброта, милосърдие и човечност към болните и страдащи хора. През 1994 г взех специалност по хирургия, а през 1997 г. и по съдова хирургия. Най-трудният за мен период бе по време на селския стаж, когато сам, далеч от окръжния град Добрич, трябваше да вземам решения, да поставям диагнози и дори да карам линейката, за да транспортирам болните до болница.

 

Вие сте сред създателите на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Св. Марина“ във Варна през 2003г., работата Ви е белязана с въвеждането на нови методи за лечение и публикации в национални и чуждестранни специализирани издания, с участия в национални и международни конференции и конгреси.
–    През 2003 г. бях поканен за съдействам за създаването на Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Св.Марина“. Работих само с млади колеги, амбицията на ръководството, а и моята, бе да се обучат колеги, които да дадат нов тласък на специалността по съдова хирургия, да се въведат нови методи на диагностика и лечение. Следващите 7 години бяха уникални по своята същност и резултати – въведохме ендоваскуларните методи, проявявахме новаторства, ден и нощ не излизахме от болницата – някои оперираха, другите провеждаха упражнения на студенти, трети пишеха и обработваха получените резултати, за да се превърнат в научни публикации и участия на конгреси. Така се появиха повече от 40 публикации в наши и международни списания. Голямо беше удовлетворението ми от публикация в американско специализирано списание за един от методите, който ние използвахме за първи път в страната.

През 2011 г. се завръщате в родния Ямбол и участвате в създаването на Отделение по съдова хирургия, уникално по рода си за областен център от този мащаб.

-През 2011 г. по покана на директора на болница „Св. Пантелеймон“ се завърнах в родния си град и участвах в създаването на Отделение по съдова хирургия, което наистина беше уникално по своята същност. За първи път в града бяха въведени нови методи за операции в областта на съдовите заболявания – байпас хирургия, стентиране на периферни съдове, операции за аневризми на аортата, за венозни заболявания на крайниците. Вече болните на хемодиализа можеха да бъдат обслужвани безупречно в Ямбол, което прекъсна порочната практика да пътуват до другите градове. Новото отделение даде възможност на младите колеги, решили да останат в града, да придобият специалност по съдова хирургия, да установим професионални контакти с университетските болници в страната, да участваме всяка година в национални конгреси, а заедно с кардиолозите реализирахме публикации за участия в европейски и световни такива – в Париж, Сеул, Сан Диего. Всичко това повиши значително качеството на здравните услуги в града и областта.

Няколко години създавах и съдържание за здравно предаване в местната телевизия „Диана кабел“, на което бях и водещ, и чрез което се опитвах да популяризирам нашата медицинска практика, канейки колеги от различни специалности, както и гости извън Ямбол, и което целеше да повиши здравната култура на ямболии.

Погледнато към днешна дата моя отговорност като кмет ще бъде да положим всички усилия да възродим тези практики и да върнем самочувствието на лекарите и пациентите в Ямбол.

Какво бихте направили, ако бъдете избран за кмет за развитието на здравеопазването в Ямбол, а и въобще за нашия град?

-Ако бъда избран за кмет, ще направя всичко възможно, за да заемем най-сетне новата сграда на болницата – това възприемам като лична кауза. Ще привлека кадри от други градове, ще създам условия за обучения на млади лекари и медицински сестри и ще привлека част от моите ученици, работещи в Германия, като гостуващи лекари да помогнат за повишаването на квалификацията на колегите чрез въвеждане на нови мотоди във всички медицински специалности и най-вече хирургия и съдова хирургия. Освен това ще се боря за утвърждаване на културните институции в града, ще работя за създаването на открита сцена в Националния археологически резерват „Кабиле“, на която да гостуват наши и чуждестранни изпълнители. Общината ще осъществи значими стъпки за издигане на Ямбол като културна столица на България. Ще инвестираме в младите хора, създавайки повече възможности за тях, което да ги мотивира да останат или да се завърнат в Ямбол.

През 2018г. сте удостоен с наградата „лекар на годината“ от Български лекарски съюз – най-голямата съсловна организация на лекари в България. Това ли е най-голямата Ви победа – лично признание за дългогодишната Ви практика?

-Тази награда бе резултат от много години труд, като за мое огромно щастие успях да дам от своя опит и умения и на нашите съграждани в Ямбол. Най-голямата награда за мен обаче винаги е била да успея да давам кураж и надежда на моите пациенти, да се погрижа за тяхното здраве и да успявам да вдъхновявам моите студенти и колеги, които съм обучавал през годините. Това е мое верую и вярвам, че и в качеството си на общественик ще успея да го следвам.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!