Живеем заедно – празнуваме различията

Под този надслов продължи нашата работа в клуб “ Родолюбие” по проекта на ОУН град Болярово  – “ Заедно учим и творим “. От месец ноември 2016 година ние проучваме празниците  на различните етноси,  техните традиции и обичаи. Тази съвместна дейност допринесе  ние да работим в екип, независимо  от какъв етнос сме, станахме добри приятели и всеки с интерес научава за празника на различния от нас.

Една от темите ни за месец декември  бе да открием как роми и българи празнуват Коледа. В процеса на нашата работа открихме  допирните точки в празника и за двете групи, както и различията.  На тази вечер ромите не пускат външен човек да влезе вкъщи и не дават никой от семейството да излезе навън, за да не избяга късмета.

При ромите обичаите, свързани с Бъдни вечер, не са толкова много и разнообрази, както при българите, защото по тържествено при тях се отбелязва” втората Бъдни вечер” – вечерта преди Васильовден.

Много интересни факти научихме за Васильовден или Банго  Васил / Куцият Васил/. Нашите съученици  роми ни разказаха легендите за Банго Васил, като застъпник и защитник на ромите.

Научихме, че за този празник те започват подготовката седмица преди самия празник. Ако стопаните не отглеждат гъски или петел, те ги купуват, но обезателно трябва да се заколи такова животно. То трябва да преспи вкъщи, за да не “ избяга  късметът”.

           Интересен беше   обичаят за превъплащаването в ролята на Банго Васил. С влизането си вкъщи  всички се провикват :” Васил авалъ” – Васил дойде.

Изготвихме и показно табло с илюстрации от двата празника, характерни за двата етноса.

Ние ще продължим нашата работа, защото не само че е интересно,  но тази обща дейност все повече ни сближава и ни кара да се уважаваме взаимно.

                                                      Участниците  в клуб « Родолюбие»