„Жени-творци“: Българската шевица оживява в моделите на ямболския дизайнер Драгомира Огнянова

Колекцията “Болярка”, част от марката Diva Ethno Fashion на Драгомира Огнянова, бе представена вчера в рамките на състоялата се творческа вечер с ямболския дизайнер. Емблематичният за Ямбол Безистен, който е паметник на културата, се превърна в модна сцена, за да разкрие друг аспект на изкуството – създаването на оригинални и естетични облекла. Дрехи, съчетаващи традиция и съвременност, вдъхващи живот на българската шевица, с която са бродирани. Събитието бе част от поредицата „Жени-творци“ на читалище „Зора”.

През последните години Драгомира Огнянова успешно разкрива приложението на шевицата в съвременната мода чрез създадената от нея собствена дизайнерска марка. Тя обаче от десетилетия се занимава с това изкуство, което прокарва дългата си здрава нишка през целия ѝ живот, посочи Евдокия Янкова от читалище „Зора”, която бе водещ на вечерта. Започва, когато е на 10 години, насочена и научена от майка си. Целият ѝ съзнателен живот е свързан с везбата, шевицата, цветовете, тъканите. От 40 години изследва, съхранява и изработва дрехи с елементи на български шевици от Елховско, за да не бъдат оставени те на забвение, да бъдат популяризирани.

С помощта си съпруга си, ямболският скулптор Минчо Огнянов, са пътували и изучавала автентични носии от елховския край – с прекрасните им цветове и характерни шарки. Именно той ѝ разкрива тайната на цветовете, учи я на композиция. Драгомира Огнянова години наред води кръжок по везба към читалище „Стоян Златев” /дн. „Зора”/, който се радва на голям интерес. От 1981 г. е член на Задругата на майсторите и занаятите в Ямбол, като за приемането ѝ създава първия си модел. Не закъсняват и наградите – от  Куба /1983/  и град Волос – Гърция /1984/.

Според Драгомира, художествените занаяти освен да съхраняват традицията, трябва да се осъвременяват и времето да оставя отпечатъка си върху тях. Време е било шевицата да излезе  на модния подиум и ямболският творец знае как да намери верния път към него. Създава марката Diva Ethno Fashion и затвърждава успеха си с колекцията “Болярка”, която е част от нея.

През 2019 г. моделите на Драгомира Огнянова са избрани единодушно да представят България в Седмица на модата в Чехия сред 50 национални номинации. Участието е спонсорирано от Националните камари за мода на Чехия и България. Този избор е напълно оправдан. На модния форум Драгомира Огнянова получава националната награда на Чехия „Бяла Пеперуда“ за отличното представяне на България с етно колекцията си „Болярка“ от 25 ръчно везани дамски облекла в чешката столица Прага. Наградата ѝ е връчена от Президента на Националната камара за мода на Чехия г-жа Юлия Хендрихова за най-достойно международно представяне в програмата за международен обмен на Европейски Моден Съвет. Следва и участие на ямболския дизайнер на престижния моден форум Sofia Fashion Week.

Творческата вечер в Безистена събра приятели на Драгомира Огнянова, почитатели на модата и на изкуството. За приятната атмосфера се погрижиха с изпълненията си концертмайсторът на Камерен оркестър „Дианополис“ Красимира Султанова и сопраното Цветомира Гицова. Кулминацията, разбира се, бе модното дефиле. В ролята на модели влязоха момичета от танцов състав „Ромбана”. С естественост и непринуденост те демонстрираха достойнствата на тоалетите от колекцията „Болярка“.

netnews.bg