Емоционален празник с най-малките ямболски коледари

12 групи от ямболските училища и детски  градини представиха неповторимите ритми на ямболския коледарски буенек в традиционния Детски коледарски празник, организиран отново от Община Ямбол и Общинския детски комплекс в навечерието на големия празник.

 „Драги коледари, мили деца, уважаеми учители и родители, благодаря Ви, че поддържате уникалната традиция на ямболския коледарски буенек, която отличава нашия град от всички останали населени места в България. Горд съм, че днес пред нас ще се изявят децата, които утре ще играят по улиците на Ямбол, запазвайки вековния обичай на танцуващите ямболски коледари“, каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански, който откри Детския коледарски празник.

На сцената в Голямата зала на Община Ямбол последователно излязоха коледарската група „Ямболчета-коренячета“ от Детска градина „Валентина“, коледарска група „Нойков“ при НУ „Проф. Нойков“, малките коледари от ДГ „Пролет“, Детска коледарска група от квартал „Боровец“, групите „Биляна“ от ДГ „Биляна“ и „Пламъчета“ от ДГ „Пламъче“, „Малки коледарчета“ от ДГ „Слънце“, „Коладници“ от ОУ „Николай Петрини“, „Коледарче“ от ДГ „Червената шапчица“, „Каргонче“ от ДГ „Радост“, коледарите от група „Щурче“ от ДГ „Радост“ и „Коледарче“ от ОУ „Йордан Йовков“.

С много настроение и пламък в очите децата припомниха коледарски напеви от старите квартали на града, танцуваха в завладяващия ритъм на буенека, наричаха и благославяха в стила на многовековните ямболски традиции, свързани с Коледа.

Коледарска група „Нойков“ от Начално училище „Проф. Нойков“ беше избрана да поздрави жителите и гостите на Ямбол при откриването на Коледарския фестивал навръх Рождество Христово.

Всеки участник в празника получи специален подарък, подготвен от Община Ямбол. Детският коледарски празник се провежда винаги в навечерието на фестивала „Ямболски коледарски буенек“, неговата цел е да бъдат съхранени и предадени традициите на танцуващите коледари в Ямбол.