Емблематични творби на скулпторите Димитър Бойчев и Минчо Огнянов ще бъдат преместени на входно-изходните пътни артерии на Ямбол

Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането на две скулптурни композиции – „Диана с куче“ на Димитър Бойчев /1924 г. -1993 г./ и пилон от каменни блокове на Минчо Огнянов /1935 г. – 2018 г./.
Монументалната творба „Диана с куче“ на Димитър Бойчев, един от символите на града, се намира пред сградата на „Ловен дом“ – гр. Ямбол. Тя ще бъде преместена на новоизграждащото се кръгово кръстовище пред сградата на „ХЕС“ АД, сключено между улиците „Димитър Благоев“, „Ямболен“ и „Пирин“. Скулптурата ще бъде поставена на постамент, издигащ се край входно-изходната артерия, осъществяваща връзката с гр. Сливен, от който на 23 февруари 2006 г. е била открадната друга скулптурна композиция „Диана с куче“ на Димитър Бойчев. В момента тази скулптура се намира при арх. Антон Бойчев и след като бъде върната на Община Ямбол, ще бъде поставена пред сградата на „Ловен дом“.
Каменният пилон с надписи „Ямбол, Дъбилино, Дианополис, Каби“ и с девиза на гр. Ямбол, на който е изобразен български войн от едната страна и девойка със стомна от другата, в момента се намира на ул. „Чарганско шосе“. Творбата на скулптора Минчо Огнянов ще бъде преместена на входно-изходната пътна артерия на гр. Ямбол, осъществяваща връзката с автомагистрала „Тракия“ и Обходен път – север, водещ до Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.
Мотивите на Експертен художествен съвет при Община Ямбол за преместване на монументите на изявените ямболски скулптори са свързани с това, че са подходящи за по-красив и приветлив облик на оживените входно-изходни пътни артерии на града.
Решението е съгласувано със сектор „Пътна полиция“, КАТ – Ямбол. Снимките са илюстративни.