Елена Дойчева: Наградата „Икар“ е изключително признание за Държавен куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол!

„Наградата „Икар“ е голяма радост и изключително признание за Държавния куклен театър „Георги Митев“ в Ямбол. Искам да благодаря на всички – на Съюза на артистите, на Христо Мутафчиев, на уважаемата публика, на колегите. Тази награда идва за пръв път при нас, въпреки че и преди сме били номинирани. Тя обаче е и отговорност, защото налага още по-усилена работа за подготовката на 22-ия Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, сподели директорът на Държавния куклен театър „Георги Митев“ Елена Дойчева.

Пиесата „Пипи Дългото чорапче“ на Ямболския куклен театър бе отличена в категорията „Куклен спектакъл“ и с наградата на публиката в 48-ото издание на Националните награди за сценични изкуства „Икар“ на Съюза на артистите в България. Наградите бяха връчени в Световния ден на театъра – 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

Отличеният спектакъл е дебют на младия режисьор Анна-Валерия Гостанян и е защитен като проект, финансиран от Национален фонд „Култура“. Сценографията е дело на Наталия Гочева, музика – Пламен Петков, плакат – Никол Султанова. Актьорският състав е основно от новите попълнения в състава на театъра – Ния Янакиева, Цветелина Николова, Любомир Желев, Христо Петев.

През 2006 година Държавен куклен театър „Георги Митев-Жоро“ – Ямбол беше номиниран за наградата „Икар“ за спектакъла „Цветове“, а на следващата година – за „Спящата красавица“.

Честита награда! На добър час! Кукленият театър продължава да свети като метеор през годините!

Елена Дойчева