Европейски ден без жертви на пътя

dav

 

На 19 септември 2017г., Ямболската червенокръстка организация и ОД на МВР  стартираха тридневна съвместна информационна кампания по повод отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя  – 21 септември под мотото: „Спаси животи“. Основната цел е да се повиши информираността на обществото за значимостта на първата помощ като хуманен акт за спасяването на човешки живот и по този начин  да се намали и предотврати риска от негативните последици следствие от травми и злополуки от пътни инциденти.

       В рамките на кампанията, на ключови кръстовища и в района на автогарата в град Ямбол,  доброволци на Общинската организация на БЧК – Ямбол и екипи от ОД на МВР предоставят информационни материали на пешеходци и водачи на МПС по теми, свързани с безопасността на пътя и мерки за оказване на първа помощ при пътен инцидент. Освен това, в курсовете по първа помощ за кандидати за водачи на МПС, участниците се тестват с т. нар. «алкохолни очила». По този начин, бъдещите шофьори имат възможност да усетят влиянието на алкохола върху реакциите и поведението по време на управление на автомобила.      

       Предстои провеждането на обучения по първа помощ за читалищните секретари и младежи, включени в образователни групи към читалища в Ямболска област.

       Голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими. За да постигнем нашите амбициозни цели за намаляване на загубите от ПТП, вярваме че ще продължим да прилагаме системен подход за осигуряване на безопасността на движението. Глобалната криза в областта на безопасността на движението може да бъде преодоляна само с помощта на многосекторно сътрудничество и партньорство с участието на всички заинтересовани страни и с привличане на гражданското общество. Заедно  можем да спасим живот и да работим за постигане на по-висока безопасност по пътищата на нашата страна.