Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 се завръща на 29 септември

Поредното издание на проекта Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 ще се проведе на 29 септември 2023 г. в над 30 локации в цялата страна. Бъдете с програмата в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол и още много други. Наука ще има дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище. Включете се в Нощта и от всяка точка на света като гледате онлайн програмата на проекта, която ще се излъчва на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

 

Европейска нощ на учените е инициатива, в която всяка година участват над 300 града в Европа и по света. Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience, събира участници от цялата страна. Инициативата се финансира от Европейския съюз. Проектът Европейска нощ на учените – SEARCH е амбициозно усилие, което цели да подпомогне популяризирането на науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, с акцент към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече българи, особено ученици, да се ангажират с възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

 

И тази година посетителите на различните локации в страната ще могат да се включат в десетки презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна, които ще разкажат на малки и големи за новостите от света на техните изследователски области, ще обяснят за ролята на науката в ежедневието и важността й за опазването на околната среда.

 

Ключова тема на събитията от Нощта през 2023 година е как човечеството трябва да се адаптира към една от най-сериозните заплахи днес – промените в климата, които засягат всички региони по света и оказват въздействие върху много аспекти от живота на хората.

 

В Европейска нощ на учените – SEARCH и тази година участват 15 основни партньори (университети, научни институти, представители на индустрията и неправителствени организации) и десетки асоциирани партньори от цялата страна. Организациите са подготвили специална допълнителна програма от събития в рамките на Нощта, която ще продължи няколко месеца. Планирани са вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в музей, лаборатории и други образователни институции. Събитието „Европейска нощ на учените“ е подкрепено от Столична община, община „Казанлък“ и други институционални и медийни партньори.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените – SEARCH 2023 на 29 септември с весели и обучителни демонстрации, опити, игри, викторини, лекции и други занимания на живо и онлайн.

Програма – Ямбол

Безистена


18:30 ч. – Каменните букви в книгата на живота


Гл. ас- д-р Дочо Дочев е геолог. Той основно изучава останки от различни морски безгръбначни животни, живели в периода между 100 и 66 милиона години. Част от тези животни се наричат амонити и са далечни братовчеди на днешните сепии, калмари и октоподи. Други фосили, които изучава, са един много интересен вид миди, които ни помагат да определим точно кога са образувани дадени скали. Тези миди изчезват заедно с динозаврите от лицето на Земята преди 66 милиона години. Останките им се запазват под формата на фосили, наречени още вкаменелости, в един особен вид скали, наречени седиментни. Чрез изучаването на тези останки се хвърля светлина към далечното геоложко минало, което ни помага да разберем как е изглеждал животинският свят през този далечен период от историята на Земята.

 

19:00 ч. – Мисия на Ледения континент


Гл. ас. д-р Ралица Събева е български геолог и изследовател. Завършила е геология и проучване на полезни изкопаеми в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като през 2015 г. получава докторска степен. От 7 години насам е част от екипа преподаватели, които обучават студенти в същата специалност. През 2020 г. отпътува за двадесет и осмата българска антарктическа експедиция, където се превръща в първия човек в света, открил златни частици под микроскоп на Ледения континент.Д-р Деница Апостолова е геохимик в Софийския университет, член на Асоциацията на младите полярни изследователи APECS и Българския антарктически институт. Тя има три експедиции до Антарктида, за които мечтае от 18 години. Деница е приключенец, гмуркач и истински млад изследовател. Тя е част от младите полярници на България, които преподават не само придобити знания, но и истински житейски опит.

 

19:30 ч. – Кабиле – мястото, където географията и археологията се преплитат
Нягул Вълканов е от Ямбол и е учител по география в ПМГ “Атанас Радев”. Освен това, той страстен пътешественик и планинар. Член е на Българското географско дружество.

 

20:00 ч. – Дроновете: генератор на полезни данни за наука и бизнес
Кристиан Кирилов е роден в Перник и е завършил Природо-математическата гимназия в града с профил Биология. От малък интересът му е насочен към изучаване и изследване на природата. Въпреки че не харесва етикетите, определя себе си като дрон-фото-маняк, занимавал се през годините любителски с ентомология, състезателен риболов, планинско бягане и какво ли още не. Любовта към географията се появява в тийнеджърските му години и в същото време пътуванията и планинският туризъм намират трайно място в живота му. В момента учи последна година Геопространствени системи и технологии в ГГФ на СУ и работи като преподавател по предприемачество в прогимназиален етап в ЧОУ „Цар Симеон Велики“. Ежедневието си допълва и разнообразява с мобилна фотография, като същевременно има особен интерес в сферата на аерофотографията с безпилотни летателни системи и е част от екипа на Географ БГ.

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата