Евродепутатът Ангел Джамбазки почете паметта на Желю войвода със стотици ямболии в село Маломир

Стотици жители на с. Маломир и гости от околните села, Ямбол, близки и далечни населени места се стекоха в ямболското село, за да участват в събитията, посветени на 130-ата годишнина от смъртта на големия български революционер Желю войвода. 

Поклонението се организира по инициатива на кмета на село Маломир от ВМРО Тодор Налбантов, който е и един от двигателите на Обществената платформа „С Тунджа в сърцето“. 

Гост на събитията беше съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. Той почете паметта на емблематичния за Ямбол революционер със стотици ямболии в село Маломир, където е живял и починал дядо Желю войвода. Заедно с Мария Цветкова – член на националното ръководство на ВМРО и народен представител в 44-ото Народно събрание и с родолюбиви българи поднесоха венци и цветя пред паметника на героя, където беше разпънат огромен национален флаг. 

Войводите от клубовете “Традиция” в Ямбол, Сливен и Нова Загора впечатлиха присъстващите с възстановка, с която пресъздадоха исторически моменти от битки с участието на Панайот Хитов и Желю войвода. 

Слова в памет на един от най-големите възрожденци, родени в Ямбол, произнесоха българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, кметът Тодор Налбантов и народният представител в 45-ото Народно събрание и дългогодишен заместник-кмет на Община „Тунджа“ Станчо Ставрев.

„Отбелязваме 130-ата годишнина от кончината на един от великите ни национални герои, отдали живота си на каузата за българското национално освобождение и обединение. Да помним името на Желю войвода, който заедно с Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър и плеядата български революционери са загърбили всичко лично и са посветили себе си на делото за свободата на България и борбата срещу турския поробител. Ние сме длъжни да почитаме героите си, да съхраняваме паметта за тях, защото те ни правят горди българи“, каза в речта си Ангел Джамбазки.  

По традиция в Маломир се проведоха народни борби и събора на селото, чудесно организирани от кметството и Народно читалище „Просвета-1920“. Той продължи два дни с фолклорен концерт и участието на певческа група „Карапчанка“, хороводна китка на танцов клуб „Радост“, клуб „Ямболско настроение“, оркестрите „Стара Загора“ и „Бисер“, народните певици Жечка Сланинкова, Надя Малакова и други тракийски изпълнители и музиканти.

Пресцентър ВМРО