Дъжд и гръмотевични бури и днес

нес, под влияние на атмосферния фронт минаващ през страната, облачността ще е по-често значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места, по-интензивни и придружени с гръмотевици ще са след обяд в Южна и Източна България.

Вечерта в източните райони ще има локални интензивни явления, сочи справка в сайта на НИМХ.

Има условия за градушки. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен северозападен вятър. Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат предимно между 25° и 30°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи бавно да се понижава.

144 хиляди мълнии са паднали в Югоизточна Европа за последните 24 часа. Това показва справка на NOVA в платформата „Blitzortung“, която регистрира гръмотевичната активност в реално време. Около 1/4 от всички тях са на територията на България.

Над Черноморието днес

облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, на отделни места интензивни, валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 26°-28°. Температурата на морската вода е около 26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в отделни райони – значителни по количество и придружени с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 13°.