Духът на Коледа

Надя Жечева

В навечерието на Коледа и Нова година община Стралджа организира Общински конкурс за сурвакници и картички под мотото „Духът на Коледа“, който увлече деца и възрастни. Както у дома с мама и татко, баба и дядо, така и в детската градина, на училище, с учители и възпитатели, децата участваха в истински работилници за красота.

За организаторите беше истинска изненада да приемат общо 82 коледни картички , всяка от които интересна и красива, с топли пожелания. И сурвакниците , които достигнаха брой 56, бяха безкрайно разнообразни и оригинални. Видимо беше желанието всяка от тях да бъде подготвена по народен обичай – с дряновата клонка с по три обръча, с пуканките, орехите, червените сухи чушки, кравайчета, ябълки и кърпички…Имаше истински шедьоври, които показват творчество и сериозни познания на местните традиции.
Журито с председател Недялка Димитрова, нач.отдел „Хуманитарни дейности“ и членове Димитринка Митева и Надя Жечева истински се затрудниха при оценяване на експонатите в подредената изложба. „С това великолепие от коледни картички и сурвакници децата на Стралджа показват обичта си към родния край , познаването на традициите, сръчност, въображение, творчество. И всичко това ни прави горди и щастливи!“ подчерта г-жа Димитрова пред гости, родители, учители и деца след което обяви класирането.
При сурвакниците първото място спечели Александър Веселинов Василев от СУ“П.Яворов“, на второ се наредиха братята Станислав и Никола Йорджеви от същото училище, а на трето – Наско Йорданов Стефанов от ОУ“Хр.Ботев“ Войника. Три поощрения получиха ІІ група при ДГ“М.Рубенова“, Зорница Димитрова Иванова от ДГ“Здравец“ и участниците/ІІ-ІVкл./ в забавно ателие „Сръчни ръце“ по проект „Твоят час“ при СУ“П.Яворов“.
С най-оригинална коледна картичка се оказа София Димитрова Чакърова от ДГ“М.Рубенова“ следвана от Мартин Павлинов Тодоров от ДГ“Здравец“ и Елиза Гочева Иванова от ДГ“Здравец“. Поощрителни награди получиха Галена Георгиева Костова от СУ“П.Яворов“, Ани Младенова от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ Стралджа и Силвия Йорданова от СУ“П.Яворов“.
Връчвайки грамотите и наградите кметът на общината Атанас Киров сърдечно и топло поздрави участниците в конкурса. „Похвално е поддържането на нашата родна традиция!Благодаря на децата за желанието , с което се включиха в конкурса, благодаря на родителите и учителите, които помогнаха да реализираме тази идея!“, добави той пожелавайки на всички добро настроение в празничните дни. Организаторите се погрижиха всяко дете-участник в състезанието да получи шоколад.
Всички изработени коледни картички ще бъдат изпратени на възрастни самотни хора от общината. Сурвакниците са обявени за разпродажба. Те са изложени в залата на ЦОП/Център за обществена подкрепа/ и всеки, който пожелание може да си откупи. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителност чрез БМЧК.