Драматичен театър „Невена Коканова“ започна работа по амбициозен проект

 Проектът е  финансиран от Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Стойността му е 64 657,30 лв. Дейностите по проекта трябва да бъдат реализирани до 31.12.2023 г.

В рамките на проекта ще бъдат създадени два нови спектакъла. Първият от тях е „Комедия от грешки“ на Уилям Шекспир. Режисьор на спектакъла ще бъде Николай Кенаров, а сценограф Габриела Кърджилова. Репетиционния процес започва в началото на ноември, а премиерата се очаква в първите дни на януари 2023 година. Второто заглавие, което ще бъде реализирано в рамките на проекта е със заглавие „Всичките наши тела“ и ще бъде по разкази на световно известния писател Георги Господинов. Режисьор ще бъде Мартин Киселов, а сценограф Борис Далчев.

Чрез проекта ДТ „Невена Коканова“, Ямбол започна обновяване на сайт и въвеждане на онлайн продажба на билети. Целта е да се обнови визията на сайта и да се предоставят нови функционални възможности. Зрителите ще имат възможност да получават и изпреварваща информация за предстоящите представления с няколко месеца напред, както и различни съобщения и новини чрез информационния бюлетин. За улеснение на зрителите ще бъде въведена система за онлайн закупуване на билети. Системата ще дава възможност за визуализация на всяко място и каква е видимостта от него към сцената.

Една от важните дейности заложени в проекта е адаптирането на спектаклите за хора с увреден слух. Чрез различни способи ДТ „Невена Коканова“ си поставя задача да „отвори“ вратите на театралната зала за хората с увреден слух.

В рамките на проекта ще бъдат организирани Кръгли маси за въвличане на аудиторията в разговори за важността на театралното изкуство, за творчеството на Георги Господинов и неговата стойност за културата в града, спецификата в произведенията на Шекспир и универсалността на темите, заложени в неговите пиеси. Предвидени са срещи между актьори и ученици в гимназиите.

Една от допълнителните дейности заложени в проекта е провеждането на едноседмичен уъркшоп за актьори в партньорство със Сдружение „Паник бутон“ и режисьора Василена Радева. Работилницата е на тема „Несбъднатите роли“, като всеки от ямболските актьори ще може  да избере текст и роля, която винаги е искал да работи, но не е имал възможността.

Ще бъде създадена и комуникационна стратегия на театъра за новите проектни спектакли.