До месец задължителен сертификат за учители и държавни служители?

До четири седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова тв. Сега администрацията била изключена, защото това щяло да попречи на обслужването на гражданите и бизнеса.

За учителите бе постигната договореност между министрите на образованието и здравеопазването, след като първият поиска поне месец отсрочка, за да може педагозите да се ваксинират.

Идеята за държавните служители в момента се обсъждала на ниво министри.

От днес зелените сертификати за COVID са задължителен вход в заведения, молове, театри, кина, спортни центрове. Нарушителите подлежат на глоба.

Децата в тъмночервените общини със заболеваемост над 750 на 100 хил. души население не ходят на училище. Училищата са затворени и за малките, и за големите ученици – от 1. до 12. клас.

Антигенни тестове за установяване на заболяването ще могат да послужат за издаване на сертификат „скоро“, по думите на д-р Петров. Сега това може да се случи само с установена зараза с коронавирус чрез PCR тест. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.