Доц. Ангел Кунчев с мрачна прогноза за справянето с COVID-19 след изборите

Всяко струпване на хора е опасно. Колкото повече хора има на едно място и извършват активна дейност, толкова по-лесно се предава вирусът. Още веднъж призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си. Това заяви главният държавен здравен инспектор и част от НОЩ доц. Ангел Кунчев в ефира на БТВ.

„В тези 10 дни очаквам да постигнем, ако не понижаването, то да няма ново нарастване на случаите, но това ще стане ако спазваме мерките, зависи от поведението ни. Инфекцията показа, че няма праг“, подчерта той.

„Важно е вълната да е достигнала пик и да започне да спада. Данните показват, че и през април няма да се нормализира ситуацията“, разясни експерта. И допусна, че мерките може да бъдат удължени.

„Много хора ме убеждаваха, че спазват мерките, но цифрите показват друго. В края на седмицата ще имаме тенденцията, но е възможно мерките да се удължат и след изборите“, стана ясно от думите му.

„При добра организация на изборите можем да се защитим. Важно е да избегнем пиковите часове и да няма струпвания на хора“, каза доц. Ангел Кунчев.

„Натоварването на болниците на места е много голямо. Тези лечебни заведения са на предела си. Никой няма да оставим без медицинска помощ“, увери той. „Частта на хората, изкарали COVID-19 и ваксинираните е много малък, за да влияе на целия епидемичен процес. Може би ще има значение след два месеца. Рано е за това. Правим много сериозен анализ на смъртността от усложнения у нас. Структурата на нашето население е застаряваща, имаме много хронични заболявания. Персоналът, с който разполагат болниците е малък и много зает и това оказва влияние“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„До момента нямаме случаи на южноафриканския щам у нас. На Балканите обаче има случаи. От друга страна британския щам вече е доминиращ. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове. В момента, това с което се бори България е английския щам“, посочи доц. Кунчев.

novini.bg