Допитване за бъдещето на Брънековата къща

Уважаеми съграждани,
в Ямбол има малко оцелели емблематични сгради , съхранили родовата памет. Една от тях е къщата на фамилия Брънекови, построена от доктора по право Петър Брънеков /1878 -1916 г./ за синовете му Тотю /1904 – 1977 г./ и Любен /1908 – 1995 г./. Братята са журналисти във вестник „Тракиец“, където на 3 март 1935 година главният редактор Тотю Брънеков публикува девиза на Ямбол, чийто автор е той: „Ида от древността, отивам в бъдещето“. Двамата са и сред основателите на юношеския туристически съюз „Тунджа“.
Ръководството на Община Ямбол успя да се свърже с наследниците на Брънековата къща. Те заявиха, че са готови да продадат наследствения си имот за 130 000 лв.
Това може да стане възможно, ако Общински съвет – Ямбол подкрепи това решение.
Къщата е построена около 1908 година и носи белезите на тревненската възрожденска архитектура, откъдето са корените на Брънекови.
Фамилният герб, изобразяващ планинското цвете еделвайс, още може да се види на една от фасадите, а надписът „Нагоре и навътре, 1902” дава повод за различни трактовки.
Питаме Ви: съгласни ли сте Вие, гражданите на Ямбол, нашият град да придобие архитектурно-строителния паметник на културата – Брънековата къща?
 
Община Ямбол