Добра равносметка за „Тракийска лира 2012“

Богата на прояви, награди и емоции година изпрати едно от младите ямболски читалища – „Тракийска лира 2012”.  Равносметката от последните дванадесет месеца дава удовлетворение от добре свършената работа и увереност, че новите предизвикателства ще бъдат успешно реализирани.

   „Направленията, по които работихме и през 2017 година са няколко”, споделя Весела Пастърмаджиева, секретар на читалището.  Вече пета година продължават успешните занимания в школата по фотография към читалището. Цикълът от образователни курсове за любители и начинаещи им дава възможност да се насладят на удоволствието сами да запечатват на снимка  интересни и любопитни моменти и да превръщат фотографията в изкуство. Най-сполучливите снимки бяха показани във фотоизложба в началото на миналата година в сградата на Областна администрация.

     Успешна година отчита и клубът за народни танци „Ямболско настроение”, които се развива бързо и вече печели отличия. През изминалата година танцьорите – любители участваха в четири национални фолклорни надигравания.  Последното от тях в Сливен им носи първа награда. През март към клуба започна нова група начинаещи от всички възрастови групи, които учат първите стъпки в народните хора от ръководителя на клуба Мая Барбазонова.

Традиция е вече в топлите месеци „Ямболско настроение” да прави своите открити сцени „Елате на хорото”, които се провеждат в парка и привличат все повече хора.

Една  изключително интересна инициатива на читалище „Тракийска лира 2012” продължи и през изминалата година. Благодарение на нея  в Ямбол  гостуваха различни автори. През март  читалището представи Нидал Алгафари и първите му две книги от поредица – „ Боже, защо Господ лъже?”  и „Аллах, милост нямаш ли?”.  През април съвместно с Художествената галерия гостува поетесата Мария Донева.

  „Друга традиционна вече за нашето читалище дейност е организирането на клавирни концерти на млади инструменталисти” споделя още Весела Пастърмаджиева.  Чест гост на читалището е младият пианист, родом от Ямбол, Владимир Вълчев. Заедно с него за първи в града е организиран  майсторски клас за млади пианисти. Владимир е завършил музикалната академия, специализирал е в Италия и Германия и е приеман мното добре от подрастващите музиканти.

     Основен акцент в дейността на читалището продължава да бъде хоровото пеене. Традиционно  формациите  на хор „Проф. Г.Димитров” организират концерти по празнични поводи и участват  със свои изпълнения в отбелязването на годишнини. Вече втора година, съвместно с община Ямбол, хоровата школа организира концерти от националната хорова инициатива „България пее”. Това е една много мащабна акция, в която в рамките на три дни  през април се провеждат стотици концерти в цялата страна. В Ямбол миналата година участваха 19 певчески формации. Заедно с ямболските изпълнители на сцена се качиха и хористи от  Казанлък, Стара Загора и Хасково.

   Отново през април ямболският хор участва в първия международен хоров фестивал „Августа Траяна” в Ст.Загора и на първото издание на хоровия фестивал в Казанлък.

   Заедно с това софийската формация на хоравата школа, създадена от момичета, възпитаници на дамския хор, чиито професионален и житейски път ги е отвел в София,  участва на международен фестивал „Хармония”  през месец юли в Харманли. Отново през юли  ямболският дамски хор участва в международния хоров фестивал в Будва, Черна гора .

   През октомври  читалище „Тракийска лира 2012” организира десетото юбилейно издание на Тракийския хоров фестивал. Проявата беше подготвена изключително презицно и се превърна в поредния музикален празник за Ямбол.  За организацията съдействат общините Ямбол и Тунджа и НТС. Юбилейното издание предложи и по-голям брой концерти – този път осем, като няколко от тях са в населените места на община Тунджа. Във фестивала участваха три състава от чужбина и 15 български формации от различни категории хорово пеене –  както групи за автентичен фолклор, така и за обработен фолклор, народни хорове, класически хорове и хорове, които изпълняват само църковна музика.

От три години  този хоров празник завършва с един особено вълнуващ духовен концерт в ямболската църква „Св.Николай Чудотворец” ,  а проявата получава заслужено широк отзвук сред музикалната общественост в страната.  На него е посветено и двучасово предаване по националното радио.

   Отново през октомври софийската хорова формация участва в 13-ти международен хоров конкурс в Малта, от където се завърна с дипломи  за отлично представяне в две от категориите – църковна музика и фолклор.

   В края на годината най-малките хористи от ВГ „Весели ноти” се представи успешно на Националния фестивал на коледната и новогодишна песен – Хасково, където печели специална награда  – покана да участва  на заключителния концерт на фестивала в „Св.Влас” през юни тази година без да преминава в предварителните селекции.

    Годината за читалището  завършва с традиционните коледни концерти, с изложбата на клуба по фотография и  разбира се с клавирен концерт на възпитаниците на Радосвета Хъркова.

    „ Свършеното до тук не може да не ме радва. Екипът ни е малък, но постигнатото говори най-добре за това как сме се справили. Поставили сме си амбициозни задачи за новата година и съм убедена, че ще ги реализираме с успех.   Предстои ни много работа, но и много удовлетворение от нея”, си пожелава Весела Пастърмаджиева.