Добрата новина: Шестима новодипломирани лекари вече работят като специализанти в ямболската областна болница

   Лечебното заведение е сред малкото в страната, които осигурява и преференциални условия за младите лекари, обяви изпълнителният директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.
 „Осигуряваме и плащането на квартири, ако се наложи – и на модулите за обучение, които не могат да се изпълнят в нашата болница. За разлика от много други болници, особено в големите градове, където почти 70% от специализантите са доброволци, без заплащане“, подчерта д-р Диманов.
 „Имаме специализанти в детско отделение, в микробиология, в кожно отделение, в ортопедия. Досега години наред не е имало интерес към тези специалности. Привлякохме и няколко реаниматора и опитен акушер-гинеколог”, добави заместник-директорът на болницата д-р Валентин Вълчев.
 Поредната акредитация на ямболската болница като обучителна база за всички специалности е от септември 2022 г. Трийсет лекари са взели специалност в Ямбол от 2011 г. насам, когато лечебното заведение е акредитирано за първи път, отбеляза д-р Диманов.
„Това никак не е малко. Лошото е друго – че те вземат специалност и се ориентират за работа в други болници. Т.е. ние правим акредитация, финансираме и след това захранваме със специалисти частните болници. Ако имаме добра база, те могат да остават тук”, коментира още той.
 Вярваме, че държавата ще осигури пълния обем от финансиране за заработването на новия болничен комплекс. Строителството продължава. Новата болница е ключова – и за жителите на Ямбол и региона, и за привличането на кадри, подчерта за пореден път директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.