Днес празнуват хората с „най-галените“ имена

На 10 март Православната църква почита паметта на Св. мъченица Галина. Тя става една от жертвите, пострадали при управлението на император Деций Траян в гр. Коринт (дн. Гърция).

Била е последователка на Св. мъч. Кодрат. По това време много мъже и жени, верни на Христовата вяра, стават жертви на областния управител, предприел гонения срещу християните в областта.

По време на своето детство,

Галина е много палаво момиченце и често е част от момчешките компании. В младежките си години става доста кокетна и около нея винаги има много ухажори.

В зрелите си години,

Галина е властна и доста твърда жена и затова често има голям успех в бизнеса си. Приятел само с тези, от които може да извлече полза. Тя е пряма и казва каквото мисли, дори, когато осъзнава, че може да нарани човека срещу себе си.

Като съпруга

винаги прави забележки на съпруга си и редовно му показва недостатъците. С нея може да живее само човек, който искрено и предано я обича. Тя е изключително ерудирана.

Според някои от вярванията името произхожда от старинното „гал“, което означава мургав и здрав. В древността мургавите хора са били по-тачени, защото бледността била смятана за болестно състояние.

 

Името има гръцки произход – Galini и означава тишина, а старобългарската му версия означава покой, безветрие. Съществува и версия, че Галина произлиза от глагола „галя“, което пък води към версията, че „галя“ идва от символа за майчината любов и закрила.

Независимо от произхода обаче според народните вярвания всеки, който носи това име, ще бъде обичан. 

Имен ден празнуват всички, носещи имената Галина, Гала, Галя, Галка, Галуна, Галин и производните на тях.