Дискусия с викторина в памет на Георги Дражев се проведе в Ямбол

smart

Историята на Георги Дражев да залегне в учебните програми, за да се знае и разказва от поколенията. Това предложи ученик от Гимназията по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ – Ямбол по време на дискусия с викторина, организирана от Община Ямбол и Регионален исторически музей на 26 април.

На днешния ден се навършват 176 години от рождението на Георги Дражев, а в тези дни отбелязваме и 151 години от основаването на Тайния революционен комитет и 148 години от Априлското въстание, припомни Цветанка Андреева, уредник в Регионален исторически музей. Тя и колежката й Таня Иванова преведоха представителни отбори на ГСАГД „Кольо Фичето“, Професионална гимназия по икономика „Г. С. Раковски“, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и Основно училище „Любен Каравелов“ през паметните исторически събития, довели до освобождението на Ямбол и на България.

Георги Дражев също като Ботев загива на 28 години за свободата, също като Васил Левски е обесен публично заедно с Жеко Андреев, също като Любен Каравелов е бил от заможно семейство и е имал възможност да избере спокойния богаташки живот пред участието си в революционния комитет. Но този „железен здравеняк“, както го описва летописецът на подготовката на Априлското въстание в Ямбол Никола Върховски, както и цялото му семейство избира саможертвата. Благодарение на него, на Захари Величков, на Никола поп Иванов и останалите участници в Тайния революционен комитет в Ямбол, както и на другите герои на България, днес ние сме свободни, бяха изводите на учениците.

Във викторината младите хора показаха добри знания за възрожденския период на Ямбол и бяха категорични, че, както чрез подобни дискусии, така и чрез учебните часове трябва да имат възможност да научават повече за историята на града.

smart
smart