Димитър Иванов: Новата болница на Ямбол може да бъде завършена до края на годината

Продължилата от края на 70-те години сага със строителството на нов болничен комплекс в Ямбол е на път да приключи. От обещаните 27 млн. лв. през 2019 г. от премиера Борисов за довършването на сградата, са приведени 13,5 млн. лв.

 Областната болница „Св. Пантелеймон“ е строена в по-голямата си част преди век –  в павилионен  стил. Заведението има 29 отделения, разположени в 17 рушащи се сгради. През 1979 г. започва строителството на нов болничен комплекс, в който да се пребазира  тогава окръжната болница. Строежът е замразен и до днес остава незавършен.

На обявената тръжна процедура за довършване на сградата са се явили 2 строителни и 11 фирми за строителен надзор. “Няма значение, коя от фирмите ще спечели правото за строителство, защото това е един социален проект, от който се нуждаят и жителите на областта и лекарите. През територията на ямболска област минават главен път 1-7 от  България за Турция и АМ „Тракия“, каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Той изрази надежда, че фирмите ще проявят благоразумие, защото става дума за здравето на хората. “Срокът на изпълнение е 12 месеца. Надявам, че при добри темпове на работа до края на тази година болницата ще бъде завършена“, подчерта Иванов и припомни, че през годините за целта са били обещавани 37 млн. лв, но в момента цялата сума е намаляла до  27 млн. лв. 

Източник: www.bnr.bg