Джипитата недоволстват срещу издаването на касови бележки за пенсионери

Личните лекари са недоволни от новите правила, по които ще отчитат потребителската такса за пенсионерите.  

Когато посещават кабинета на личния си лекар, пенсионерите плащат по 1 лев. За да си вземат остатъка от почти 2 лева, медиците вече ще трябва да отчитат касовите бележки, които издават на възрастните си пациенти.

Според съсловието обаче това ще доведе до опашки пред кабинетите и хаос в системата.

Често се налага личните лекари повече да пишат, отколкото да преглеждат, смятат медиците. От тази година писането ще стане още повече. Джипитата ще попълват номерата на касовите бележки, които издават на пенсионерите, защото само срещу данните от касовата бележка, ще получат пълния размер на потребителската такса.

Лекарският съюз е против. От съсловната организация имат друго предложение. С него запознали и здравния министър, и управителя на НЗОК.

Изискването за отчет на касови бележки се въвежда, за да има повече прозрачност как се харчат държавните пари. Джипитата обаче не приемат този аргумент.

На този етап лекарите все още са в неведение как точно ще се отчитат. От Здравната каса уточниха, че инструкциите ще са готови в края на седмицата.

От съсловието предупреждават, че новите правила за отчитане на потребителската такса може да изкарат медиците на протест.