Деца и младежи рисуваха върху тениски по проект на „Българа-Център за развитие“

Деца и младежи от Комплекса за социални услуги за деца и възрастни – Ямбол рисуваха върху текстил по проект на Сдружение „Българа- Център за развитие“-  „Текстилното наследство: от дървения стан до дигиталното изкуство“, финансиран по програма Еразъм + . Оставени на въображението си малчуганите  твориха върху  бели и цветни тениски и бейзболни  шапки.  България, изразена като едно голямо сърце с вплетен трикольор, обградена с цветя,бе идеята на едно от 14-годишните момичета за това как да покаже Родината си. Шапка изрисувана във винтидж стил пък беше творението на друго момиче ,като се използваха цветовете на детството – розово, лила, слънчево жълто и тюркоаз. Момчетата от групата сътвориха оригинална българска шевица върху тениска и шапка с трикольора на България. Не липсваше и съвременната модна тенденция да се изрисува весело черепче в цветовете на бонбонено розово, цикламено, жълто и бебешко синьо.  Техниката за рисуване върху текстил бе абсолютно нова и непозната за участниците в обучението, но те твориха с интерес и желание на откриватели.

Проект:   „Текстилното наследство: от дървения стан до дигиталното изкуство“ №:2015-1-ESO1-KA204-015869 “  , има за цел да предложи един гъвкав модел на процес на обучение използващ иновативните възможности, предоставени ни от новите технологии и взаимното учене в рамките на двете основни теми: ръчен труд и дигитални възможности.

Светът на текстилната индустрия се променя и независимо от високото развитие, днес все по-често поглеждаме назад във времето, когато новите технологии, глобализацията на производството и опазването на околната среда не бяха от значение за производството на текстил. Едновременно с това, подобряването на европейската образователна система с оглед качество в практичните  познания на учащите се е една от основните цели на стратегията на Европа за създаване на интелигентна, устойчива и приобщаваща икономика / Съвет на ЕС, 2010 г./

Настоящият проект обединява 7 партньора от 6 страни на Европа- Италия, Латвия, Испания, Гърция, Великобритания и България с цел да разработи, обмени и приложи иновативни практики, които да насърчат сътрудничеството, взаимното обучение и обмяна на опит в областта на текстилната индустрия.

Проект „Текстилното наследство: от дървения стан до дигиталното изкуство“ е финансиран от Европейската комисия по програмата Еразъм. Настоящият документ изразява мнението на авторите и ЕК не носи отговорност за неговото съдържание.