Деца играят на кукери

Звън на кукерски хлопки в центъра на село Кабиле, община „Тунджа“ извести началото на Детския фолклорен празник „Деца играят на кукери“. Той няма конкурсен характер и се провежда в рамките на Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, долината на кукерите“. Децата в община „Тунджа“ играят една красива и древна игра – играят на кукери. И тази игра се предава от поколение на поколение, от бащи на синове и така се съхранява и пренася духа на кукерството през времето.
Домакини и организатори на празника са Община „Тунджа“, Кметство село Кабиле и Общинският център за изкуство и извънучилищна дейност „Тунджа“, с. Кабиле.
Георги Георгиев – Кмет на община „Тунджа“ поздрави участниците в празника: „Детският фолклорен празник „Деца играят на кукери“ е красиво свидетелство за приемствеността между поколенията и непреходните дух и магия на кукерските игри. Домакин на проявата е с.Кабиле – едно от тунджанските села, в които неповторимите кукерските игри се пресъздават в тяхната естествена среда от стари тракийски времена. Скъпи деца, вие имате привилегията да играете една уникална древна и вечна игра! Поиграйте на кукери! Нека звъна на хлопките ви и наричанията ви благословят за берекет тунджанската земя и за добруване всички тунджанци!“.
Празникът беше споделен от жители и гости на село Кабиле, сред които и
Николай Ников – председател на журито на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ 2023.
В Общинския фолклорен празник „Деца играят на кукери“ участваха общо 11 групи. Представиха се детските кукерски групи към Народно читалище „Напредък-1930“, с. Кабиле, община „Тунджа“ с ръководители Антон Димитров и Милена Христова; към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Веселиново, община „Тунджа“ с ръководители Елина Делигрозева и Таня Иванова и кукерска група към Начално училище „Васил Левски“, с. Завой с ръководител Гергана Георгиева.
На кукерчета поиграха и децата от целодневна детска група „Звънче“, с. Маломир, община „Тунджа“ към Детска градина „Кольо Тенев“, с.Тенево с ръководители Мария Димова и Станислава Стоянова; от „Детска градина „Щурче“, с. Кукорево, община „Тунджа“ с ръководители Добринка Панева и Мартина Димитрова; децата от целодневни детски групи с. Хаджидимитрово към Детска градина „Изворче“, с.Кабиле, община „Тунджа“ с ръководители Донка Налбантова и Юлия Кирова; децата от Детска градина “Дечка Сюлемезова“, с.Веселиново, община „Тунджа“ с ръководители: Кети Маркова, Станислава Тодорова и Ирина Грозева и децата от Детска градина „Изворче“, с.Кабиле, община „Тунджа“ с ръководители Стоянка Чирпанлиева и Моника Нейчева.
Знайно е кукерите играят по време на Сирни Заговезни. Обичаите, свързани с този празник представиха деца от група „Пролет“, с. Дражево, община „Тунджа“ към Детска градина „Изворче“, с.Кабиле с ръководители Петя Златева и Габриела Динева и учениците от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Скалица, община „Тунджа“ с ръководител Йонка Иванова Динева.
С обичая „Камила“ участваха децата от целодневна детска група „Маргаритки“, с. Безмер, община „Тунджа“ с ръководител Стоянка Кондова.
И накрая както традицията повелява домакините кукерите да даряват, г-н Георги Георгиев – кмет на община „Тунджа“ и г-н Георги Динев –кмет на село Кабиле връчиха дипломи и награди на всички участници.
Веселият, пъстър и шумен Общински фолклорен празник „Деца играят на кукери“ завърши с дефиле и обща снимка пред стенописа на кукер в центъра на село Кабиле.
Детският фолклорен празник потвърди любовта и приобщеността на децата на община „Тунджа“ към богатството и магията на кукерските игри и българските народни обичаи.